Az eredeti pizza nyomában: így készül a valódi olasz csoda otthon!
A pizza. Egy szó, amihez szinte mindannyiunknak kapcsolódik egy kellemes emlék. Egy baráti összejövetel, egy lusta vasárnap délután, vagy épp egy gyors megoldás, amikor nincs kedvünk főzni. De vajon kóstoltuk már az eredeti pizzát? Azt az igazi nápolyi verziót, amit Olaszország szívében, Nápolyban készítenek több száz éve?
Ebben a cikkben elmerülünk a pizza világában. Megmutatjuk, honnan ered, miben más az igazi nápolyi pizza, és természetesen lépésről lépésre elkészítjük otthon is. Mert igen, lehetséges!
Honnan jön az igazi pizza?
Az eredeti pizza Nápolyhoz kötődik. A 18. században kezdett elterjedni, amikor a szegényebb réteg egyszerű, olcsó ételeket keresett. A lepényszerű tésztát paradicsommal kenték meg, majd feltétekkel gazdagították. Később, 1889-ben, Margherita királynő látogatása során készült el a híres Pizza Margherita – paradicsommal, mozzarellával és bazsalikommal, az olasz zászló színeiben.
Azóta ez az étel meghódította a világot. De az igazi nápolyi pizza még mindig különleges.
Miért különleges az eredeti pizza?
Egyszerű. Friss alapanyagok, tökéletes arányok, és hosszú kelesztésű tészta. Az olaszoknál ez nem csak étel – ez szenvedély.
A Nápolyi Pizzaszövetség (igen, ilyen is létezik!) szigorú szabályokat fektetett le:
- A tésztát kézzel kell nyújtani.
- Nem lehet vastagabb 3 milliméternél.
- Fa tüzelésű kemencében kell sütni, 450–500°C-on, maximum 90 másodpercig.
Otthon ez utóbbit nehéz megvalósítani, de mutatjuk, hogyan tudjuk a lehető legközelebb hozni ezt az élményt a saját konyhánkban!
Alapanyagok, amik nélkül nincs eredeti pizza
Az alábbiakra lesz szükségünk (kb. 4 közepes pizzához):
A tésztához:
- 500 g finomliszt (00-s liszt a legjobb, de BL55 is megteszi)
- 325 ml langyos víz
- 10 g só
- 2 g friss élesztő (vagy 0,5 g száraz)
- 1 csipet cukor (az élesztőhöz)
A szószhoz:
- 400 g konzerv hámozott paradicsom (San Marzano a favorit)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
- friss bazsalikomlevél (ha van)
A feltéthez:
- 250 g friss mozzarella (búbos, ha lehet)
- Extra bazsalikom a tetejére
- Olívaolaj a sütés előtt és után
Így készül lépésről lépésre az eredeti pizza
1. A tészta elkészítése – ne siessünk!
A pizzatészta lelke a lassú kelesztés.
- Egy nagy tálba mérjük ki a langyos vizet.
- Morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk állni 5 percig.
- Fokozatosan keverjük bele a lisztet, majd a sót.
- Addig gyúrjuk, míg a tészta sima és rugalmas nem lesz (ez kb. 10-12 perc kézzel, vagy 7-8 perc géppel).
- Takarjuk le, és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 2 órát.
- Osszuk négy egyenlő részre, formáljunk kis labdákat, tegyük zárható dobozba vagy letakarva a hűtőbe. 24 órán át hagyjuk pihenni.
Tipp: a 48 órás kelesztés még finomabbá teszi, de a 24 is tökéletes.
2. A szósz egyszerű és nagyszerű
Semmi főzés, semmi felesleges fűszer!
- A hámozott paradicsomot kézzel vagy villával törjük össze.
- Adjunk hozzá egy csipet sót, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát és néhány bazsalikomlevelet.
- Keverjük el, és már kész is. Hidegen fogjuk a tésztára kenni!
3. A mozzarella előkészítése
A mozzarella sok vizet engedhet. Ezért:
- Szeleteljük fel vagy tépkedjük darabokra.
- Tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le legalább fél óráig.
Ez segít elkerülni, hogy a pizza „elázzon” sütés közben.
4. A nyújtás – kézzel, nem nyújtófával!
- Vegyük elő a hűtőből a tésztát legalább egy órával a sütés előtt.
- Egyenként, kézzel nyújtsuk kör alakúra, kb. 25-28 cm átmérőjűre.
- Ne használjunk sodrófát – így megőrizzük a tészta szerkezetét, és a levegős peremet is.
5. Sütés – amit otthon is megvalósíthatunk
A nápolyi pizza 90 másodperc alatt megsül egy 500 fokos kemencében. Nekünk nincs ilyenünk? Sebaj!
Így lehet közelíteni:
- Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra (250–275°C), légkeveréssel, minimum 30 percig.
- Ha van pizzakövünk vagy öntöttvas sütőlapunk, tegyük be előmelegedni!
- Ha nincs, egy sima sütőlemez fejjel lefelé fordítva is megteszi.
Sütés menete:
- Helyezzük a kinyújtott tésztát egy sütőpapírra.
- Kenjük meg a szósszal, ne túl vastagon.
- Tegyük rá a mozzarellát, majd egy kevés olívaolajat csöpögtessünk rá.
- Helyezzük a sütőbe a legalsó rácsra (vagy pizzakőre).
- Süssük 6-8 percig, míg a széle hólyagos, a sajt pedig picit megpirult.
Tálalás – úgy, ahogy az olaszok teszik
Készüljünk fel rá, hogy nem lesz idő sok fotózásra – ez a pizza ugyanis forrón a legjobb! Egy kevés friss bazsalikom, egy csepp olívaolaj a végén, és már vihetjük is az asztalra.
Olaszoknál nem vágnak háromszögre – inkább ollóval vagy kézzel tépkedik. Próbáljuk ki mi is így!
Extra tippek, ha még tovább mennénk
- Sajtvariációk: Ha épp nincs friss mozzarella, használhatunk mozzarellát csomagból is, de próbáljuk a legjobb minőségűt választani.
- További feltétek: A klasszikus nápolyi pizzák nem túlzsúfoltak. Egy kis prosciutto, gomba vagy olajbogyó mehet rá – de ne vigyük túlzásba.
- Gluténmentes változat: Léteznek nagyon jó gluténmentes pizzalisztek is, de a tészta állaga más lesz. Érdemes kísérletezni.
Összességében
Az eredeti pizza titka…
A jó pizza nem a rengeteg feltéten múlik. Hanem a tésztán, az időn, és a szereteten, amit beleadunk. Ha egyszer kipróbáljuk ezt a verziót, biztosan más szemmel nézünk majd minden szelet pizzára.
És ami a legjobb? Az egész folyamat szinte meditatív. Ahogy gyúrjuk, nyújtjuk, majd figyeljük, ahogy a forró sütőben felfúvódik a perem – ez már önmagában élmény.
Próbáljátok ki, kísérletezzetek, és süssetek eredeti pizzát otthon!
Nem kell hozzá olasz kemence – csak egy kis türelem, és egy falatnyi szenvedély Nápolyból!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Töltött pizzacsoda házilag – így készül a tökéletes calzone!
Brokkolis pizza, ami leveri a húsos változatot is – próbáld ki, és függő leszel!
Ez a pizzatészta megváltoztatja a hétvégéteket – és csak egy bögre kell hozzá!
Be the first to comment on "A pizza, ahogy az olaszok csinálják – a recept, ami megváltoztat mindent!"