Hawaii pizza otthon? Így lesz tökéletes az édes-sós klasszikus!

Eredeti hawaii pizza
Eredeti hawaii pizza

Eredeti Hawaii pizza – Az édes és sós tökéletes találkozása

Sokan imádják. Mások ki nem állhatják. Az biztos, hogy kevés olyan pizza létezik, ami akkora vitát képes kiváltani, mint a hawaii pizza.

De vajon honnan származik? Tényleg Hawaii-ról? És hogyan készíthetünk otthon igazán ízletes, eredeti hawaii pizzát?

Ebben a cikkben mindent megmutatunk nektek – nemcsak a történetét, hanem a tökéletes receptet is.

Rövid történet – Tényleg Hawaii?

Sokan azt hiszik, hogy ez az édes-sós finomság Hawaii-ról származik. Nos… ez nem így van.

A hawaii pizzát 1962-ben találta fel egy görög származású kanadai férfi, Sam Panopoulos, egy kisvárosi éttermében, Ontarióban. Igen, jól olvastátok. Kanada!

Sam és testvérei szerettek kísérletezni az amerikai ételekkel. A pizzát akkoriban még nem is nagyon ismerték Kanadában, pláne nem a gyümölcsös változatokat. A konzerv ananászt pedig egy teljesen spontán ötlettől vezérelve tették rá a sonkás pizzára.

És milyen jól tették!

Azóta a hawaii pizza meghódította az egész világot – még ha nem is mindenki rajong érte.

Mi kell egy igazi hawaii pizzához?

Az eredeti recept meglepően egyszerű. Nincsenek túlgondolt hozzávalók, csak a klasszikus ízek, amik együtt valami zseniálisat alkotnak.

Hozzávalók egy nagy, 30 cm-es pizzához:

A tésztához:

  • 250 g finomliszt (BL55)
  • 150 ml langyos víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 7 g szárított élesztő (vagy 20 g friss)

A paradicsomszószhoz:

  • 200 ml passzírozott paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj

A feltéthez:

  • 150 g sonka (gépsonka, füstölt sonka vagy akár pulykasonka is lehet)
  • 100-120 g ananász (konzerv vagy friss, felkockázva)
  • 200 g reszelt mozzarella

Lépésről lépésre – Így készül az eredeti hawaii pizza

1. lépés – A tészta elkészítése

Kezdjük az alapoknál! Egy keverőtálban keverjük össze a langyos vizet, a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk pihenni 5-10 percet, hogy az élesztő beinduljon.

Amikor már szépen habzik, hozzáadhatjuk a lisztet, a sót és az olívaolajat. Dolgozzuk össze kézzel vagy géppel, amíg egy rugalmas, lágy tésztát kapunk. Ez kb. 8-10 perc dagasztást igényel.

A kész tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni 40-60 percet, amíg a duplájára nő.

Tipp:

Ha nincs időnk, használhatunk bolti pizzatésztát is. Nem szentségtörés, de az otthoni dagasztás verhetetlen!

2. lépés – A paradicsomszósz

Amíg a tészta kel, gyorsan elkészítjük a szószt. Egy kis lábosban hevítsünk olívaolajat, majd dobjuk rá a reszelt fokhagymát.

Pár másodperc pirítás után mehet rá a passzírozott paradicsom, az oregánó, a bazsalikom, egy csipet só és bors.

Főzzük közepes lángon 5-8 percig, amíg kissé besűrűsödik. És kész is!

3. lépés – A feltétek előkészítése

A sonkát vágjuk kisebb darabokra vagy csíkokra.

Az ananászt csepegtessük le alaposan, ha konzervet használunk. Ne maradjon túl nedves, különben eláztatja a pizzát.

Reszeljük le a mozzarellát – ez mindig jobb, mint az előre csomagolt reszelt sajt.

4. lépés – A pizza összeállítása

Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire vagy a pizzakőre.

Kenjük meg a paradicsomszósszal – ne sajnáljuk, de azért ne is legyen úszó!

Szórjuk rá a reszelt mozzarella felét.

Jöhet a sonka, majd az ananász szépen elosztva.

Végül borítsuk be a maradék sajttal.

5. lépés – Sütés

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (légkeverés nélkül, ha lehet, vagy 230 fok légkeveréssel).

Tegyük be a pizzát, és süssük 10-12 percig, amíg a tészta szép aranybarna, a sajt pedig buborékos és nyúlós.

Ha van pizzakövünk, az plusz pont – sokkal ropogósabb tésztát ad.

6. lépés – Tálalás

Vegyük ki, hagyjuk pihenni pár percet.

Szeleteljük fel, és indulhat is az édes-sós lakoma!

Érdekesség – Miért szeretik és miért utálják?

A hawaii pizza a mai napig megosztja az embereket.

Sokan imádják az édes ananász és a sós sonka párosát. Mások szerint gyümölcsnek nincs helye a pizzán.

Még Gordon Ramsay is híresen kijelentette: „Az ananász nem való pizzára.” Na persze, ettől még milliók szeretik.

És tudjátok mit? Szerintünk az a legjobb, ha azt eszünk, ami nekünk ízlik!

Variációk, ha kísérletezni szeretnénk

  • Próbáljuk ki füstölt sonkával – sokkal karakteresebb ízt ad.
  • Cserélhetjük az ananászt frissre – édesebb, kevésbé savas.
  • Mehet rá egy kis jalapeno is – az édes, sós és csípős együtt zseniális.
  • Extra sajtot? Miért is ne!

Összességében

Megéri otthon elkészíteni?

Egészen biztosan!

A boltban kapható hawaii pizzák gyakran túl édesek, vagy épp az ananász minősége hagy kívánnivalót maga után. Ha otthon készítjük, pontosan olyan lesz, amilyet mi szeretnénk.

Nem bonyolult, nincs szükség pizzériás felszerelésre, és garantáltan mosolyt csal a család vagy a barátok arcára.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A tökéletes olasz paradicsomszósz titka – egyszerű, mégis zseniális!

Hány fokon süssük a pizzát? – A tökéletes tészta titka otthoni sütőben!

3 zseniális recept elektromos pizzasütőhöz – így lesz otthon is pizzériás élményed!

Be the first to comment on "Hawaii pizza otthon? Így lesz tökéletes az édes-sós klasszikus!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*