3 zseniális recept elektromos pizzasütőhöz – így lesz otthon is pizzériás élményed!

Elektromos pizzasütő receptek
Elektromos pizzasütő receptek

Elektromos pizzasütő receptek – finomságok otthon, egyszerűen!

Az elektromos pizzasütő egy igazi kincs a konyhában. Főleg akkor, ha szeretjük a frissen sült, ropogós pizzát, de nincs kedvünk (vagy lehetőségünk) kemencét építeni a kert végébe. Ez a kis gép megadja azt a pluszt, amit a hagyományos sütő nem mindig tud: pillanatok alatt forrósodik, és igazi pizzériás hatást kelt.

Most megmutatjuk, hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet – három különböző recepttel, lépésről lépésre!

Mielőtt belekezdünk: amit az elektromos pizzasütőről tudni érdemes

Az elektromos pizzasütők egyik legnagyobb előnye a magas hőmérséklet – általában 350–450 °C körül sütnek, amit a hagyományos sütők nem érnek el. Ez a hőfok gyors kérget ad a tésztának, miközben belül puha marad. Arra figyeljünk, hogy mindig előmelegítve használjuk, és ne nyitogassuk feleslegesen a tetőt!

Fontos még: az ilyen gépekhez legtöbbször jár pizza kőlap vagy sütőtálca. A kövön sokkal finomabb, autentikusabb lesz az eredmény, ezért ha lehet, ezt használjuk.

Klasszikus Margherita pizza – egyszerű, de fantasztikus

Ez a recept az, amit minden pizzakedvelő legalább egyszer elkészít. Kevés hozzávaló, de csodás végeredmény.

Hozzávalók (2 darab 25 cm-es pizzához):

  • 250 g pizzaliszt (vagy finomliszt)
  • 150 ml langyos víz
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1/3 kocka friss élesztő (vagy 1 tk szárított)
  • 1 ek olívaolaj

Feltéthez:

  • 200 g darabolt paradicsomkonzerv (vagy házi passzírozott paradicsom)
  • só, oregánó, bazsalikom ízlés szerint
  • 200 g mozzarella
  • friss bazsalikomlevelek a tetejére

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Tészta elkészítése: Egy tálba szórjuk a lisztet, közepébe mélyedést nyomunk. Ide öntjük az élesztőt, amit előzőleg langyos vízben elkevertünk egy csipet cukorral. Hozzáadjuk a sót és az olívaolajat is. Elkezdjük összedolgozni, majd dagasztjuk kb. 8-10 percig, míg sima, rugalmas tésztát kapunk.
  2. Kelesztés: Letakarva, meleg helyen kelesztjük 1 órát, vagy amíg a duplájára nő.
  3. Szósz: Közben elkészítjük a paradicsomszószt: a konzervet kis lábasba öntjük, sóval, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, pár percig rotyogtatjuk, majd félretesszük.
  4. Formázás: A megkelt tésztát kettéosztjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 25 cm átmérőjű korongokká.
  5. Sütés: Előmelegítjük az elektromos pizzasütőt a legmagasabb hőfokra. A pizza kövét is tegyük bele, hogy forró legyen. Egyik tésztát rátesszük a sütőlapátra vagy a sütőpapírra, megkenjük szósszal, rátépkedjük a mozzarellát. Betesszük a sütőbe, 5–7 perc alatt készre sütjük (amíg a sajt buborékolni nem kezd, és a szélek szépen megpirulnak).
  6. Tálalás: Kivesszük, megszórjuk friss bazsalikommal. Frissen, forrón az igazi!

Pikáns sonkás-gombás pizza – ha valami húsosra vágyunk

Ez a recept azoknak való, akik szeretik, ha egy pizza nem csak szószos és sajtos, hanem tartalmas is. A pikáns ízek és a szaftos feltét együtt ütősen működik.

Hozzávalók:

  • ugyanaz a tészta, mint a fenti receptben

Feltéthez:

  • 150 g füstölt sonka (apróra vágva)
  • 1 kis fej lilahagyma (vékonyra szeletelve)
  • 5-6 szem csiperke gomba
  • 100 g reszelt trappista sajt
  • 100 g mozzarella
  • chilipehely (opcionális)

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Tészta és szósz elkészítése megegyezik a fenti recepttel.
  2. Feltétek előkészítése: A gombát vékony szeletekre vágjuk, a lilahagymát karikázzuk. A sonkát apróra tépjük.
  3. Összeállítás: A megkelt tésztát kinyújtjuk, szósszal megkenjük, jöhet rá a mozzarella, a sonka, a gomba, a hagyma, végül a reszelt sajt. Szórjunk rá kevés chiliport vagy -pelyhet, ha szeretjük a csípőset.
  4. Sütés: Betesszük a forró pizzasütőbe, és 6–8 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fehér pizza (pizza bianca) – sajtimádóknak

Nem mindenkinek kell paradicsomszósz. A pizza bianca egy elegánsabb, visszafogottabb változat, ahol a sajté és a fűszereké a főszerep.

Hozzávalók:

  • alap pizzatészta

Feltéthez:

  • 100 g ricotta
  • 1 gerezd fokhagyma (áttörve)
  • 100 g mozzarella
  • 50 g reszelt parmezán
  • friss rozmaring vagy kakukkfű
  • olívaolaj

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Ricottás alap: A ricottát elkeverjük az áttört fokhagymával és egy pici sóval.
  2. Tészta formázása: A megkelt tésztát kinyújtjuk. Nem kell, hogy vastag legyen, de ne is lyukadjon ki.
  3. Feltétek ráhalmozása: Megkenjük ricottás keverékkel, rátépkedjük a mozzarellát, megszórjuk parmezánnal. A tetejére mehet egy kevés friss fűszer és néhány csepp olívaolaj.
  4. Sütés: Betoljuk a forró sütőbe, és 5–6 perc múlva már kész is a különleges fehér pizza.

Tippjeink a tökéletes eredményhez

  • Tésztát előre is készíthetünk, a hűtőben akár 24 órát is eláll. Másnap még finomabb lesz!
  • Ha nem szeretnénk házi tésztával bajlódni, vehetünk kész pizzalapot is, de ne várjunk tőle csodát.
  • A sajtot ne sajnáljuk, de ne is halmozzuk túl – különben nem sül át rendesen.
  • Ha sok feltétet teszünk, a tészta ne legyen túl vékony, mert átázhat.

Milyen pizzasütőben süssünk?

Az elektromos pizzasütők világa elég változatos. A legismertebb típusok:

  • Pizzaköves asztali sütők – ezek gyorsan felmelegszenek, és nagyon egyenletes hőt adnak le. Otthonra tökéletesek.
  • Fedeles mini kemencék – ezek inkább retro stílusúak, de meglepően jól teljesítenek.
  • Forgó kőlapos gépek – profi szintet idéznek, de drágábbak is.

A legtöbb recept, amit itt megosztottunk, 30–45 perc alatt elkészíthető, és tökéletes hétvégi vacsora lehet belőle.

Összességében

A házi pizza új szintje

Az elektromos pizzasütő nemcsak időt spórol nekünk, hanem élményt is ad. Az illat, a roppanós tészta, a nyúlós sajt… mind hozzájárul ahhoz, hogy egy egyszerű vacsorából közös öröm legyen.

Ne féljünk kísérletezni: tegyünk rá aszalt paradicsomot, rukkolát, esetleg egy kis kéksajtot vagy grillzöldséget. Mi is így találtuk meg a kedvencünket.

A legjobb pizzák mindig otthon készülnek – csak egy kis gyakorlás, egy jó recept, és egy megbízható elektromos pizzasütő kell hozzá.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Brokkolis pizza, ami leveri a húsos változatot is – próbáld ki, és függő leszel!

Ez a pizzatészta megváltoztatja a hétvégéteket – és csak egy bögre kell hozzá!

Töltött pizzacsoda házilag – így készül a tökéletes calzone!

Be the first to comment on "3 zseniális recept elektromos pizzasütőhöz – így lesz otthon is pizzériás élményed!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*