Durumlisztes pizza otthon? Ropogósabb, ízesebb, és könnyebb, mint hinnénk!

Durumlisztből pizza recept
Durumlisztből pizza recept

Durumlisztből pizza? Igen, és isteni lesz!

A pizzatészta világában a durumliszt még mindig ritka vendég – pedig fantasztikus dolgokat tud. Ropogósabb, tartósabb, sőt, még ízesebb alapot ad a pizzának, mint a klasszikus búzaliszt. Ha szeretjük a vékony, enyhén roppanós tésztát, akkor ez a mi receptünk lesz.

Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon durumlisztből igazán jó pizzát – lépésről lépésre, minden bonyolult kifejezés nélkül. Fogjuk meg a keverőtálat, mert indul a tésztagyúrás!

Mi is az a durumliszt?

A durumliszt durumbúzából készül, ami egy keményebb búzafajta. Leginkább a tészták világából ismerős – gondoljunk csak a száraztésztákra. De kiválóan használható kenyér- és pizzatésztához is.

Amit érdemes tudni róla:

  • Sárgásabb színe van, mint a hagyományos lisztnek.
  • Magasabb a fehérjetartalma.
  • Nehezebben kel meg, de cserébe tömörebb, rugalmasabb tésztát ad.
  • A végeredmény ropogósabb, és picit karakteresebb ízű lesz.

Mikor használjuk durumlisztet pizzához?

A durumliszt nem teljesen ugyanazt a hatást adja, mint a sima BL55-ös búzaliszt, ezért érdemes kombinálni. Legjobb, ha kb. fele-fele arányban dolgozunk durum- és finomliszttel, de akár 100%-ban is kipróbálhatjuk, ha bírjuk a kihívásokat.

Mi most egy 50-50%-os változatot mutatunk meg. Ez stabil, rugalmas, mégis könnyen kezelhető tészta lesz.

Hozzávalók – egy klasszikus, 2 nagy pizzára elegendő adag

  • 200 g durumliszt
  • 200 g búzafinomliszt (BL55 vagy 00-ás liszt)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 7 g szárított élesztő (vagy 20 g friss élesztő)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 250 ml langyos víz

A tészta elkészítése – lépésről lépésre

1. Az élesztőt felfuttatjuk

Egy kisebb tálban elkeverjük a langyos vizet az élesztővel és a cukorral. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szépen fel nem habosodik. Ez azt jelzi, hogy az élesztő beindult – dolgozni kezdett.

2. A száraz alapanyagokat összekeverjük

Közben egy nagy tálban keverjük össze a kétféle lisztet és a sót. Fontos, hogy a só ne közvetlenül az élesztővel találkozzon – az lassíthatja a kelést.

3. Jöhet az összeállítás

A lisztes keverék közepébe öntjük az élesztős vizet és az olívaolajat. Kézzel vagy géppel elkezdjük összedolgozni.

Ha kézzel csináljuk, először fakanállal, majd kézzel gyúrjuk. Ha géppel, akkor dagasztókar segítségével 8-10 perc alatt szép sima, rugalmas tésztát kapunk.

4. Kelesztés – a türelem része

A kész tésztát egy olajjal kikent tálba tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább 1 órát kelesztjük meleg helyen. Akkor jó, ha a duplájára nőtt.

Tipp: ha van időnk, tegyük a hűtőbe egy éjszakára, és másnap készítsük el. Az ízek így még jobban összeérnek.

Pizzatészta formázása és sütése

1. Előkészítés

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd két egyforma részre osztjuk. Formázzunk belőle két labdát, majd pihentessük 10 percig.

Ezután nyújtsuk ki kör alakúra. Akkor jó, ha kb. 3-5 mm vastag – persze ez ízlés dolga. Ha szeretjük a vastagabb tésztát, akkor hagyjuk picit vastagabban.

2. Sütő előkészítése

Melegítsük elő a sütőt minimum 230–250°C-ra, ha lehet, légkeverés nélkül. Minél forróbb, annál jobb!

Ha van pizzakövünk vagy sütőlapunk, azt is melegítsük elő a sütővel együtt. Ez segít abban, hogy alulról is szép ropogós legyen a tészta.

3. Feltétek és sütés

A tésztára kenjünk paradicsomszószt, pakoljuk rá a kedvenc feltéteinket – sonka, gomba, mozzarella, olívabogyó, stb.

Süssük 10-12 percig, vagy amíg a széle aranybarnára nem sül, és a sajt szépen meg nem olvad.

Tipp: Próbáljunk ki egyszerű feltétet is

Durumtésztánál különösen jól érvényesülnek az egyszerű, minőségi feltétek. Például:

  • paradicsomszósz + friss mozzarella + bazsalikom (klasszikus Margherita)
  • tejföl + fokhagyma + lilahagyma + bacon (fehér pizza)
  • ricotta + spenót + reszelt citromhéj (vegetáriánus, frissítő változat)

Nem kell túlbonyolítani. A tészta most főszereplő.

Miért érdemes durumliszttel dolgozni?

Egyszerűen más élményt ad. A klasszikus tészta lágyabb, levegősebb – a durumos viszont picit masszívabb, enyhén harapható, és jobban bírja a sok feltétet is.

A legnagyobb előnye pedig a ropogós szélek! Aki szereti, ha a pizzaszélek picit megpirulnak, annak ez a recept telitalálat.

Mire figyeljünk?

  • A durumliszt több vizet kívánhat. Ha a tészta túl keménynek tűnik, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.
  • Ne dagasszuk túl! Inkább figyeljünk a rugalmasságra, ne az időre.
  • A durumliszt miatt a tészta lassabban kel – türelem!

Összességében

Érdemes kipróbálni?

Igen, sőt! Aki egyszer megtapasztalja a durumlisztes pizzatészta karakterét, az valószínűleg rendszeresen vissza fog térni ehhez a verzióhoz. Kicsit más, de pont ettől izgalmas. Ha pedig egyszer vendégeket várunk, ezzel biztosan meglepjük őket.

Mi imádjuk!

Jó sütést, és ropogós szélű, ízes pizzákat!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pizzamester otthon: Így süss tökéletes, ropogós pizzatésztát egyszerűen!

Házilag is elkészítheted a Pizza Hut legendás pizzáját – Így lesz tökéletes!

Tejfölös pizzaszósz: A krémes titok, amitől a házi pizzád verhetetlen lesz!

Be the first to comment on "Durumlisztes pizza otthon? Ropogósabb, ízesebb, és könnyebb, mint hinnénk!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*