Cukkinis pizza tészta: A pizza, amit bűntudat nélkül ehetünk!

Cukkinis pizza tészta
Cukkinis pizza tészta

Cukkinis pizza tészta – A bűntudatmentes finomság

Szeretjük a pizzát. Na, ki nem? De valljuk be, néha jól jönne egy könnyedebb, kicsit egészségesebb változat, amit akár vacsorára is lelkiismeret-furdalás nélkül elkészíthetünk. Nos, a cukkinis pizza tészta pont ilyen!

Ebben a cikkben megmutatjuk nektek, hogyan készül lépésről lépésre egy ropogós, mégis puha alap, amit cukkiniből varázsolunk. Könnyű, gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú… és elképesztően finom!

Miért jó választás a cukkinis pizza tészta?

Nézzük először, miért is érdemes kipróbálni!

  • Kevesebb kalória – Ha odafigyelünk az alakunkra, de nem akarunk lemondani a pizzázás öröméről, ez tökéletes alternatíva.
  • Zöldségdús – Egy extra adag zöldség, amit észre sem veszünk.
  • Gluténmentes – Azoknak is ideális, akik gluténérzékenyek.
  • Könnyű, mégis laktató – Nem leszünk utána nehezek, mint egy hagyományos pizzától.

Egyszerű, gyors és kreatív. Ráadásul a feltétek tekintetében szabadon engedhetjük a fantáziánkat.

Hozzávalók a cukkinis pizza tésztához

Először is nézzük meg, mire lesz szükségünk az alaphoz. Ez egy közepes méretű, kb. 30 cm-es pizzához elegendő.

A tésztához:

  • 2 közepes méretű cukkini (kb. 500-600 g)
  • 1 nagy tojás
  • 100 g reszelt sajt (mozzarella vagy trappista is jó)
  • 2-3 evőkanál zabliszt vagy mandulaliszt (vagy sima liszt, ha nem fontos a gluténmentesség)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • Fél teáskanál fokhagymapor (opcionális)

A feltétekhez (szabadon variálható):

  • 3-4 evőkanál pizzaszósz vagy házi paradicsomszósz
  • Reszelt sajt ízlés szerint
  • Friss zöldségek (paradicsom, paprika, olívabogyó, hagyma)
  • Sonka, szalámi, tonhal vagy akár csak zöldségek
  • Friss bazsalikom a tetejére (nem kötelező, de nagyon feldobja)

Így készül lépésről lépésre a cukkinis pizza tészta

1. A cukkini előkészítése – Ez a titok nyitja!

A cukkinit alaposan megmossuk. Nem szükséges meghámozni, a héja is mehet bele.

Ezután lereszeljük a nagy lyukú reszelőn.

Most jön a legfontosabb lépés: ki kell nyomkodni belőle a nedvességet. Higgyétek el, ha ezt kihagyjuk, a tészta vizes lesz, szétesik, nem lesz ropogós.

  • A reszelt cukkinit tegyük egy tiszta konyharuhába vagy egy sűrű szövésű textilbe.
  • Alaposan nyomkodjuk ki a levét. Nem vicc, akár egy bögrényi víz is kijöhet belőle!

Minél szárazabb a cukkini, annál jobb lesz a végeredmény.

2. A tészta összeállítása

Egy nagyobb tálban összekeverjük a kinyomkodott cukkinit a tojással, a reszelt sajttal, a sóval, az oregánóval, és ha szeretnénk, egy kis fokhagymaporral.

Hozzáadjuk a lisztet is, hogy kicsit összeálljon a massza. A liszt mennyisége attól függ, mennyire sikerült szárazra kinyomkodni a cukkinit. Ha túl lágy, tehetünk még bele egy kanállal.

Az állaga legyen formázható, de nem száraz. Olyan, mint egy lágyabb pogácsatészta.

3. A sütés előkészítése

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alsó-felső sütésen).

Egy sütőpapírral bélelt tepsire ráhelyezzük a tésztát, majd kézzel (vagy kanál hátuljával) egyenletesen kerekre formázzuk. Körülbelül fél centi vastag legyen.

Fontos: próbáljuk meg minél egyenletesebbre és vékonyabbra nyomkodni, így lesz igazán ropogós az alja.

4. Az elősütés – kötelező lépés!

Mielőtt bármit rátennénk, a tésztát 15-20 percig elősütjük, amíg szép aranybarna nem lesz az alja.

Ez segít abban, hogy a pizza ne ázzon el, amikor rákerül a szósz és a feltét.

Ha látjuk, hogy a széle kezd pirulni, akkor jó.

5. Feltétek rá, mehet vissza a sütőbe

Az elősütött alapot kivesszük a sütőből.

  • Megkenjük pizzaszósszal.
  • Megszórjuk reszelt sajttal.
  • Mehet rá, amit csak szeretnénk: sonka, szalámi, friss zöldségek, gomba, vagy akár csak egy adag mozzarella és bazsalikom.

Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad és egy picit megpirul.

Tálalás – az igazi élvezet!

Amikor kész, kivesszük, hagyjuk 2-3 percig hűlni. Így könnyebben szeletelhető.

Friss bazsalikommal, egy csepp olívaolajjal megbolondítva igazi gasztronómiai élmény!

És ami a legjobb? Nem kell utána görnyedve heverészni a kanapén, mert nem leszünk tőle tele és elnehezülve.

Praktikus tippek a tökéletes cukkinis pizza tésztához

  • A sajt választható. Mi általában mozzarellát használunk, de a trappista is működik.
  • Ha még ropogósabb alapot szeretnénk, tehetünk a sütőpapír alá egy kevés kukoricalisztet.
  • Lehet próbálkozni parmezánnal is – intenzívebb, pikánsabb ízt ad.
  • Ha vegán verziót szeretnénk, a tojás helyett lenmagtojás is működik (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz keveréke).

Kérdés: lehet ebből több?

Naná!

Duplázhatjuk a mennyiséget, készíthetünk kisebb egyéni pizzákat is. Sőt, az alapot akár előző nap is megsüthetjük, és másnap csak rápakoljuk a feltétet, majd átsütjük.

Ez egy igazi hétköznapi hős recept.

Összességében

Megéri kipróbálni?

Abszolút! A cukkinis pizza tészta nem csak egy egészséges alternatíva, hanem egy ízekben gazdag, kreatív megoldás, amivel feldobhatjuk a hétköznapokat.

Ropogós, könnyed, és tele van frissességgel.

Ha eddig nem hittünk benne, most itt az ideje, hogy kipróbáljuk! Mi már rajongunk érte – és biztosak vagyunk benne, hogy ti is így lesztek vele.

Süssük meg együtt – és ha elkészítitek, írjátok meg, nektek milyen feltéttel lett a kedvenc!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Így lesz mennyei a házi pizzád: Bombabiztos tészta recept száraz élesztővel, lépésről lépésre!

Ez a pizza tészta recept élesztővel veri a házhoz rendelt verziót – próbáljátok ki otthon!

Gyors pizza tészta 30 perc alatt – Amikor az éhség nem vár!

Be the first to comment on "Cukkinis pizza tészta: A pizza, amit bűntudat nélkül ehetünk!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*