Cukkinis pizza tészta – A bűntudatmentes finomság
Szeretjük a pizzát. Na, ki nem? De valljuk be, néha jól jönne egy könnyedebb, kicsit egészségesebb változat, amit akár vacsorára is lelkiismeret-furdalás nélkül elkészíthetünk. Nos, a cukkinis pizza tészta pont ilyen!
Ebben a cikkben megmutatjuk nektek, hogyan készül lépésről lépésre egy ropogós, mégis puha alap, amit cukkiniből varázsolunk. Könnyű, gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú… és elképesztően finom!
Miért jó választás a cukkinis pizza tészta?
Nézzük először, miért is érdemes kipróbálni!
- Kevesebb kalória – Ha odafigyelünk az alakunkra, de nem akarunk lemondani a pizzázás öröméről, ez tökéletes alternatíva.
- Zöldségdús – Egy extra adag zöldség, amit észre sem veszünk.
- Gluténmentes – Azoknak is ideális, akik gluténérzékenyek.
- Könnyű, mégis laktató – Nem leszünk utána nehezek, mint egy hagyományos pizzától.
Egyszerű, gyors és kreatív. Ráadásul a feltétek tekintetében szabadon engedhetjük a fantáziánkat.
Hozzávalók a cukkinis pizza tésztához
Először is nézzük meg, mire lesz szükségünk az alaphoz. Ez egy közepes méretű, kb. 30 cm-es pizzához elegendő.
A tésztához:
- 2 közepes méretű cukkini (kb. 500-600 g)
- 1 nagy tojás
- 100 g reszelt sajt (mozzarella vagy trappista is jó)
- 2-3 evőkanál zabliszt vagy mandulaliszt (vagy sima liszt, ha nem fontos a gluténmentesség)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Fél teáskanál fokhagymapor (opcionális)
A feltétekhez (szabadon variálható):
- 3-4 evőkanál pizzaszósz vagy házi paradicsomszósz
- Reszelt sajt ízlés szerint
- Friss zöldségek (paradicsom, paprika, olívabogyó, hagyma)
- Sonka, szalámi, tonhal vagy akár csak zöldségek
- Friss bazsalikom a tetejére (nem kötelező, de nagyon feldobja)
Így készül lépésről lépésre a cukkinis pizza tészta
1. A cukkini előkészítése – Ez a titok nyitja!
A cukkinit alaposan megmossuk. Nem szükséges meghámozni, a héja is mehet bele.
Ezután lereszeljük a nagy lyukú reszelőn.
Most jön a legfontosabb lépés: ki kell nyomkodni belőle a nedvességet. Higgyétek el, ha ezt kihagyjuk, a tészta vizes lesz, szétesik, nem lesz ropogós.
- A reszelt cukkinit tegyük egy tiszta konyharuhába vagy egy sűrű szövésű textilbe.
- Alaposan nyomkodjuk ki a levét. Nem vicc, akár egy bögrényi víz is kijöhet belőle!
Minél szárazabb a cukkini, annál jobb lesz a végeredmény.
2. A tészta összeállítása
Egy nagyobb tálban összekeverjük a kinyomkodott cukkinit a tojással, a reszelt sajttal, a sóval, az oregánóval, és ha szeretnénk, egy kis fokhagymaporral.
Hozzáadjuk a lisztet is, hogy kicsit összeálljon a massza. A liszt mennyisége attól függ, mennyire sikerült szárazra kinyomkodni a cukkinit. Ha túl lágy, tehetünk még bele egy kanállal.
Az állaga legyen formázható, de nem száraz. Olyan, mint egy lágyabb pogácsatészta.
3. A sütés előkészítése
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alsó-felső sütésen).
Egy sütőpapírral bélelt tepsire ráhelyezzük a tésztát, majd kézzel (vagy kanál hátuljával) egyenletesen kerekre formázzuk. Körülbelül fél centi vastag legyen.
Fontos: próbáljuk meg minél egyenletesebbre és vékonyabbra nyomkodni, így lesz igazán ropogós az alja.
4. Az elősütés – kötelező lépés!
Mielőtt bármit rátennénk, a tésztát 15-20 percig elősütjük, amíg szép aranybarna nem lesz az alja.
Ez segít abban, hogy a pizza ne ázzon el, amikor rákerül a szósz és a feltét.
Ha látjuk, hogy a széle kezd pirulni, akkor jó.
5. Feltétek rá, mehet vissza a sütőbe
Az elősütött alapot kivesszük a sütőből.
- Megkenjük pizzaszósszal.
- Megszórjuk reszelt sajttal.
- Mehet rá, amit csak szeretnénk: sonka, szalámi, friss zöldségek, gomba, vagy akár csak egy adag mozzarella és bazsalikom.
Visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 percig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad és egy picit megpirul.
Tálalás – az igazi élvezet!
Amikor kész, kivesszük, hagyjuk 2-3 percig hűlni. Így könnyebben szeletelhető.
Friss bazsalikommal, egy csepp olívaolajjal megbolondítva igazi gasztronómiai élmény!
És ami a legjobb? Nem kell utána görnyedve heverészni a kanapén, mert nem leszünk tőle tele és elnehezülve.
Praktikus tippek a tökéletes cukkinis pizza tésztához
- A sajt választható. Mi általában mozzarellát használunk, de a trappista is működik.
- Ha még ropogósabb alapot szeretnénk, tehetünk a sütőpapír alá egy kevés kukoricalisztet.
- Lehet próbálkozni parmezánnal is – intenzívebb, pikánsabb ízt ad.
- Ha vegán verziót szeretnénk, a tojás helyett lenmagtojás is működik (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz keveréke).
Kérdés: lehet ebből több?
Naná!
Duplázhatjuk a mennyiséget, készíthetünk kisebb egyéni pizzákat is. Sőt, az alapot akár előző nap is megsüthetjük, és másnap csak rápakoljuk a feltétet, majd átsütjük.
Ez egy igazi hétköznapi hős recept.
Összességében
Megéri kipróbálni?
Abszolút! A cukkinis pizza tészta nem csak egy egészséges alternatíva, hanem egy ízekben gazdag, kreatív megoldás, amivel feldobhatjuk a hétköznapokat.
Ropogós, könnyed, és tele van frissességgel.
Ha eddig nem hittünk benne, most itt az ideje, hogy kipróbáljuk! Mi már rajongunk érte – és biztosak vagyunk benne, hogy ti is így lesztek vele.
Süssük meg együtt – és ha elkészítitek, írjátok meg, nektek milyen feltéttel lett a kedvenc!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így lesz mennyei a házi pizzád: Bombabiztos tészta recept száraz élesztővel, lépésről lépésre!
Ez a pizza tészta recept élesztővel veri a házhoz rendelt verziót – próbáljátok ki otthon!
Be the first to comment on "Cukkinis pizza tészta: A pizza, amit bűntudat nélkül ehetünk!"