Calzone őrület otthon: így készül a tökéletes töltött pizzabatyu!

Calzone tészta recept
Calzone tészta recept

Calzone tészta recept – A töltött pizzazseni otthon

Szeretjük a pizzát, ez nem kérdés. De amikor valami igazán különlegesre vágyunk, jön a calzone. A félbehajtott, töltött pizzacsoda, ami kívül ropogós, belül szaftos.

Ráadásul meglepően könnyű elkészíteni otthon. Mutatjuk is, hogyan csináljuk!

Mi az a calzone?

A calzone egy olasz töltött tésztaféle, amit a legtöbben a pizzához hasonlítanak, teljesen jogosan. Ugyanabból a tésztából készül, mint a hagyományos pizza, csak nem nyitott formában sütjük, hanem félbe hajtva, a töltelékkel együtt. Olyan, mint egy batyu vagy óriási tésztás gombóc. De az íze… hát, az egészen más szint!

A legjobb benne, hogy szinte bármivel megtölthetjük. Sajt, sonka, paradicsomszósz, gomba, zöldségek – amit csak szeretnénk.

A tökéletes calzone tészta alapreceptje

Először is a tésztával kezdjük. Ez az alapja mindennek. Ha jó a tészta, fél siker!

Hozzávalók (4 nagyobb calzone-hoz):

  • 500 g finomliszt (BL55)
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss élesztő
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl langyos víz

Ez a mennyiség ideális négy főre. Ha kevesebben vagyunk, a tészta másnap is felhasználható – csak tekerjük be fóliába és tegyük hűtőbe.

Lépésről lépésre: így készítjük a calzone tésztát

1. Előkészítés

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Ha szárított élesztőt használunk, azt is beleszórjuk a száraz hozzávalókhoz. Ha frisset, azt futtassuk fel külön egy kevés langyos vízben a cukorral együtt.

2. Tészta összeállítása

Lassan hozzáöntjük a langyos vizet és az olívaolajat. Fakanállal elkeverjük, majd amikor már kezd összeállni, áttérünk a kézi gyúrásra.

3. Gyúrás

Most jön az igazi munka. Legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát. Akkor jó, ha szép sima, ruganyos állagú lesz, és már nem ragad a kezünkhöz.

Tipp: ha túl ragacsos, egy kis liszttel segíthetünk. Ha túl száraz, mehet még egy kevés víz.

4. Kelesztés

Letakarjuk a tálat egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kb. 1 óráig kelesztjük. A tészta ilyenkorra duplájára nő.

Ezalatt előkészíthetjük a tölteléket, de erről később!

Hogyan formázzuk meg a calzonét?

Miután megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és négy egyforma részre osztjuk.

Egyenként gömbölyítjük őket, majd nyújtófával kör alakúra lapítjuk – nagyjából 25 cm átmérőjű korongokat formázunk.

Fontos: ne legyen túl vékony, különben kiszakadhat a töltelék alatt!

Töltelék: amit csak szeretnénk!

Itt jön az igazi móka. A calzone olyan, mint egy zárt világ. Bármit belesüthetünk, amit imádunk.

Néhány klasszikus töltelékötlet:

  • Sonka – mozzarella – paradicsomszósz
  • Sült gomba – fokhagyma – ricotta
  • Grillezett cukkini – feta – olívabogyó
  • Szalámi – paprika – sajt

Töltelék összeállítása:

Fontos, hogy ne tegyünk túl sok szószt, mert eláztathatja a tésztát. Egy-két evőkanál paradicsomszósz bőven elég, aztán jöhetnek a feltétek.

A tölteléket a tésztakorong egyik felére helyezzük úgy, hogy a széleknél maradjon kb. 2 cm üres rész.

Összehajtás és zárás

Most hajtsuk félbe a tésztát, mint egy félholdat. Az üres széllel befedjük a tölteléket.

A széleit alaposan lenyomkodjuk – akár az ujjunkkal, akár egy villa segítségével. Fontos, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.

Tipp: megkenhetjük a széleket egy kis vízzel, így jobban összeragad a tészta.

Sütés: a calzone végső próbája

Sütési hőmérséklet és idő:

  • Sütő: 220°C (alsó-felső sütés)
  • Sütési idő: 15–20 perc

A tepsit béleljük ki sütőpapírral. A calzonékat helyezzük rá egymástól kicsit távolabb. A tetejüket kenjük meg olívaolajjal, esetleg egy kis tojással, hogy szép fényesek legyenek.

Tipp: ha van otthon pizzasütő kő vagy előmelegített tepsi, még ropogósabb lesz az alja!

Mikor tudjuk, hogy kész?

A calzone akkor tökéletes, ha aranybarnára sült a teteje, és az alja is szépen átsült. Az illata elárulja – a ropogós tészta és az olvadó sajt illata egyszerűen ellenállhatatlan.

Hagyjuk 5 percet pihenni, mielőtt felszolgáljuk. Ez idő alatt belül is rendeződnek az ízek.

Tálalási tipp – ahogy mi szeretjük

A calzone önmagában is tökéletes, de kínálhatunk mellé:

  • friss rukkolasalátát balzsamecettel
  • egy kis tejfölös-fokhagymás mártogatóst
  • vagy akár extra paradicsomszószt, ha valaki jobban szereti szószosan

És persze: egy hideg limonádé vagy könnyű vörösbor csak emel az élményen.

Miért szeretjük a calzonét?

Egyrészt praktikus. Könnyen elcsomagolható, elvihető. Egy kiadós ebéd, de akár vacsorára is tökéletes.

Másrészt kreatív. Nincs két egyforma calzone, mert mindig az kerül bele, amit épp kívánunk vagy találunk a hűtőben.

És végül: az élmény. Az, amikor felvágjuk a még forró batyut, és kifolyik belőle az olvadt sajt, a szaftos töltelék… na, az mindenért kárpótol!

Összességében

Merjünk játszani!

Ez a calzone tészta recept csak az alap. Mi is újra és újra kísérletezünk vele. Néha teljes kiőrlésű lisztet teszünk bele. Máskor fűszerezzük a tésztát egy kis oregánóval vagy fokhagymaporral. A töltelékekkel pedig tényleg csak a képzelet szab határt.

Ha egyszer kipróbáljuk, garantáljuk: beépül a heti menübe.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Puha, sajtos, ellenállhatatlan – így készül nálunk a tökéletes pizzás rúd

Lusta pizzatészta recept: 5 perc munka, mennyei házi pizza dagasztás nélkül

Pizzarajongóknak kötelező: házi pizzakrém lépésről lépésre

Be the first to comment on "Calzone őrület otthon: így készül a tökéletes töltött pizzabatyu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*