Jamie Oliver-féle calzone recept – ahogy mi is elkészítjük otthon
Ha szeretjük az olasz konyha házias, mégis különleges ízeit, akkor a calzone kihagyhatatlan. Ez a félhold alakú, töltött pizzatészta Jamie Oliver egyik nagy kedvence is, és nem véletlenül. A legjobb az egészben, hogy otthon is könnyedén elkészíthetjük, és közben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy nápolyi család konyhájában sürögnénk.
Mi most megmutatjuk, hogyan készül a Jamie Oliver-féle calzone, lépésről lépésre. Nem kell hozzá semmi extra, csak egy kis idő, lelkesedés és néhány jó alapanyag.
Mi az a calzone, és miért szeretjük ennyire?
A calzone tulajdonképpen egy töltött pizza. A neve olaszul annyit tesz: „nadrág” vagy „zseb” – és hát valóban olyan, mint egy jó nagy ízes téskazseb. Tésztája a pizzáéhoz hasonló, a töltelék pedig lehet paradicsomos, sajtos, húsos, zöldséges – amit csak megkívánunk.
Jamie Oliver változata különösen egyszerű, de mégis ízekben gazdag. Nem bonyolítja túl a dolgot, a hangsúlyt az alapanyagok frissességére és a jó arányokra helyezi.
Alapanyagok (2 nagy calzone-hoz vagy 4 kisebbhez)
A tésztához:
- 500 g finomliszt (vagy kenyérliszt)
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 300 ml langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
A töltelékhez (Jamie-féle klasszikus változat):
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 100 g sonka vagy prosciutto (csíkokra vágva)
- 150 g mozzarella
- Friss bazsalikomlevél (opcionális, de ajánlott)
- Só, bors
- Kevés olívaolaj
Lépésről lépésre – Így készül a házi calzone Jamie módra
1. A tészta elkészítése
Elsőként a tésztát gyúrjuk össze, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. A langyos vízhez adjuk az olívaolajat, majd fokozatosan öntsük hozzá a száraz keverékhez.
Elkezdjük kézzel (vagy géppel) dagasztani. Nem kell megijedni, ha eleinte ragacsos – ahogy dolgozunk vele, szépen összeáll. Körülbelül 10 perc dagasztás után egy sima, rugalmas tésztát kapunk. Takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen kelni 45-60 percet.
2. A töltelék előkészítése
Amíg a tészta kel, készítsük el a paradicsomos alapot. Egy kis serpenyőben hevítsünk egy kevés olívaolajat, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Pár percig dinszteljük, amíg üveges lesz.
Ezután jöhet rá a darabolt paradicsom, az oregánó, egy csipet só és bors. Alacsony lángon főzzük 10-15 percig, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ez lesz az alap íz a calzone belsejében.
Közben a sonkát csíkokra vágjuk, a mozzarellát kézzel darabokra tépkedjük. A friss bazsalikomot is előkészíthetjük – nem muszáj, de sokat dob az ízélményen.
3. A calzone összeállítása
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen gyúrjuk át egy kicsit, majd osszuk ketté vagy négy egyenlő részre – attól függően, mekkora calzonékat szeretnénk.
Egyesével nyújtsuk ki őket ovális vagy kör alakúra, kb. fél centi vastagságúra. A tészta felére kanalazzunk egy adag paradicsomszószt, halmozzunk rá sonkát, mozzarellát és bazsalikomot.
Ügyeljünk arra, hogy a szélek tiszták maradjanak! Ez fontos, mert a calzone akkor lesz igazán jó, ha szépen le tudjuk zárni. Hajtsuk rá a tészta másik felét, és a széleit ujjal vagy egy villa segítségével jól nyomkodjuk le.
4. Sütés
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra (alsó-felső sütés). Ha van pizzakövünk, használjuk, de egy sima sütőlemez is tökéletes.
A calzonékat óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét megkenhetjük egy kevés olívaolajjal, hogy szép aranybarna legyen.
Süssük 15-20 percig, amíg a tészta szépen megpirul, és ropogós lesz. A töltelék belül forró és szaftos – hagyjuk pár percet pihenni, mielőtt nekiesnénk.
Tippek, trükkök – Így lesz még finomabb
- A töltelék ízlés szerint variálható. Mi már próbáltuk sült gombával, spenóttal, kolbásszal is – mindegyik szuper lett!
- Ha marad egy kevés reszelt parmezán, szórjuk meg vele a calzone tetejét sütés előtt. Isteni lesz!
- Aki szereti a csípőset, az tehet a töltelékbe egy kevés chilipelyhet.
- A calzone tökéletes másnap is – csak melegítsük vissza sütőben, és máris újra élvezhetjük.
Miért éppen Jamie Oliver receptje alapján készítsük el?
Jamie Oliver abban jó, hogy egyszerű alapanyagokból is képes valami különlegeset varázsolni. A calzone esetében is ez történik. Nem bonyolítja túl, mégis minden íz a helyén van.
Ez a recept remek kiindulópont, amit kedvünk szerint tovább formálhatunk. Ha gyerekekkel főzünk, ők is élvezni fogják az összehajtást, a tésztával való munkát – igazi közös családi élmény lehet belőle.
Tálalási ötletek
A calzone önmagában is tökéletes, de ha szeretnénk kicsit felturbózni a tálalást, akkor egy friss rukkolás salátával vagy fokhagymás tejfölös mártogatóssal igazán kerek fogás lesz belőle.
Egy pohár száraz fehérbor vagy limonádé mellé pedig végképp nem tudunk mást mondani, csak azt: Buon appetito!
Összességében
Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk ehhez a fantasztikus olasz ételhez Jamie Oliver stílusában. Ha egyszer kipróbáljuk, biztos, hogy újra el fogjuk készíteni. A calzone nemcsak finom, hanem szórakoztató is – egy kis olasz életérzés a saját konyhánkban.
Próbáljuk ki, kísérletezzünk a töltelékkel, vonjuk be a családot – ez az étel nemcsak a hasat, de a szívet is megmelengeti.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
TOP 7 fagyasztott pizza, amit tényleg érdemes megvenni!
Így készül a tökéletes vegán pizzatészta – egyszerűen, otthon, isteni finoman
A legpuhább, legfinomabb házi pizzatészta – Kelt alap, amit egyszerűen nem lehet elrontani!
Be the first to comment on "Jamie Oliver calzonéja házilag – Olasz ízorgia a saját konyhánkban!"