Bolti pizzatészta? Így lesz belőle isteni házi pizza!

Bolti pizzatészta
Bolti pizzatészta

Bolti pizzatészta: így lesz tökéletes otthon

Gyors, egyszerű, és tényleg finom megoldás!

Nincs is jobb egy frissen sült, ropogós pizzánál. Viszont nem mindig van időnk és kedvünk nulláról összegyúrni a pizzatésztát. És itt jön képbe a bolti pizzatészta, ami sokkal jobb dolog, mint ahogy elsőre hangzik.

De vajon mit lehet kihozni belőle? Hogyan lehet egy egyszerű, előre elkészített tésztából olyan pizzát készíteni, ami simán felveszi a versenyt bármelyik étterem kínálatával? Pont erről fogunk most beszélni.

Mutatjuk, hogyan lesz belőle tökéletes vacsora!

Milyen a jó bolti pizzatészta?

Először is nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, amikor a boltban keresgélünk.

Általában háromféle pizzatésztát találunk a hűtőpultokban:

  • Friss, nyújtott tészta sütőpapíron: Ez a leggyakoribb. Feltekerve kapható, már kinyújtva. Azonnal mehet a tepsire.
  • Friss, nyújtatlan tészta: Egy gombóc vagy korong formában, amit nekünk kell kinyújtani. Kicsit több vele a munka, de cserébe sokkal jobb állaga lesz.
  • Fagyasztott tészta: Ezt előző este érdemes kiolvasztani.

Mindhárom tökéletes alap, csak tudni kell jól használni őket.

Fontos! Olyat válasszunk, amiben minél kevesebb adalékanyag van. Nézzük meg az összetevőket! A jó pizzatészta liszt, víz, élesztő, só és olívaolaj kombinációjából készül. Ha túl sok E-betűt látunk, inkább hagyjuk ott.

Hogyan készítsünk belőle tökéletes pizzát?

Most pedig jöjjön a lényeg! Nézzük meg lépésről lépésre, mit tegyünk, hogy igazán finom pizzát varázsoljunk a bolti pizzatésztából.

1. lépés: A tészta előkészítése

Ha nyújtott, sütőpapíros tésztát választottunk, vegyük ki a hűtőből, bontsuk ki, és hagyjuk 10-15 percig szobahőmérsékleten pihenni. Ez fontos, mert így rugalmasabb lesz, és nem fog szétszakadni.

A nyújtatlan tésztát lisztezett felületen kezdjük el kinyújtani. Ne féljünk a formától! Lehet kerek, ovális vagy éppen tepsi formájú – itt nincs szabály. Nyugodtan dolgozhatunk kézzel is, nem muszáj nyújtófát használni.

A fagyasztott tésztát előző este vegyük ki a fagyasztóból, és tegyük a hűtőbe. Használat előtt 1 órával pedig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.

2. lépés: A sütő előkészítése

Ez az egyik legfontosabb lépés!
A pizza akkor lesz igazán finom, ha nagyon forró sütőben sül meg.

  • Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (ha van, használjuk a légkeveréses funkciót is).
  • Ha van pizzasütő kövünk, most tegyük be melegedni.
  • Ha nincs, a sima tepsi is tökéletes, csak forrósítsuk fel azt is előre, így még ropogósabb lesz az alja.

3. lépés: Az alap megkenése

Itt jön a kreativitás!

A klasszikus paradicsomos alaphoz keverjünk össze:

  • 3-4 evőkanál sűrített paradicsomot
  • 1 evőkanál olívaolajat
  • Egy csipet sót
  • Egy kis oregánót vagy bazsalikomot (szárított vagy friss)
  • És egy gerezd zúzott fokhagymát (opcionális)

Kenjük meg vele a tésztát, de ne áztassuk el! Csak vékonyan, hogy ne legyen vizes a pizza.

Tipp: Ha szeretjük a fehér pizzát, paradicsomszósz helyett használhatunk tejfölt, mascarponét vagy egy kevés fokhagymás tejföl-olívaolaj keveréket.

4. lépés: Feltétek, de okosan!

Itt aztán tényleg elszabadulhat a fantázia!

Fontos szabály: kevesebb több. Ha túlpakoljuk a pizzát, elázhat a tészta, és nem lesz ropogós.

Klasszikus feltét ötletek:

  • Sonka, mozzarella, gomba
  • Pepperoni, mozzarella, jalapeño
  • Sonka, ananász (igen, a Hawaii még mindig megosztó)
  • Négy sajt: mozzarella, cheddar, kéksajt, parmezán

Extrább kombók:

  • Friss rukkola, pármai sonka, mozzarella (sütés után tesszük rá a rukkolát)
  • Fokhagymás-tejfölös alap, sült csirkemell, lilahagyma, kukorica
  • Pesto, mozzarella, koktélparadicsom

A sajtot érdemes alulra is és felülre is tenni. Így lesz igazán krémes.

5. lépés: Sütés

Ha a sütő már izzik, tegyük be a pizzát az előmelegített tepsire vagy a kőre.

  • Sütési idő: 7-10 perc, típustól és vastagságtól függően.
  • Akkor jó, amikor a széle szépen megpirul, az alja pedig ropogós.

Ha fagyasztott vagy vastagabb tésztát használunk, lehet, hogy 12-15 perc is kell neki.

Fontos: Figyeljünk rá! A pizza könnyen megég, ha 250 fokon sütjük.

6. lépés: Tálalás

Sütés után hagyjuk 2-3 percig pihenni, mielőtt felvágjuk. Ez segít, hogy a sajt ne folyjon le azonnal róla.
Ha rukkolát, bazsalikomot, parmezánt vagy extra olívaolajat szeretnénk rátenni, ezt most tegyük meg.
És jöhet a szeletelés, majd az evés!

Extra tippek bolti pizzatésztához

  • Ha ropogósabb szélet szeretnénk, a tésztát kenjük meg sütés előtt egy kevés olívaolajjal.
  • Ha „pizzéria-hatásra” vágyunk, próbáljuk meg a pizzát forró serpenyőben elősütni az alján, majd utána toljuk be a sütőbe.
  • Fűszerezzünk bátran: oregánó, bazsalikom, chilipehely, fokhagymapor – mind mehet rá.
  • Ha szeretjük a vékonyabb pizzát, a bolti nyújtott tésztát még nyújthatjuk egy picit tovább.
  • Ha vastagabb tésztát szeretnénk, hajtogassuk vissza a széleit, és hagyjuk pár percig kelni sütés előtt.

Gyakori kérdések

Elrontottam, puha lett az alja. Mit csináltam rosszul?

Valószínűleg nem volt elég forró a sütő, vagy túl sok szószt tettünk rá. Forró sütő és kevesebb nedvesség a titok!

Lehet fagyasztani a bolti pizzatésztát?

Igen, a friss, nyújtatlan tésztát simán lefagyaszthatjuk. Kinyújtva is, gombócként is.

Egészséges a bolti pizzatészta?

Attól függ, mit veszünk. Ha megnézzük az összetevőket, és olyat választunk, amiben nincs sok adalék, akkor teljesen rendben van. Ráadásul a feltétekkel is tudunk egészséges irányba menni.

Összességében

Megéri a bolti pizzatészta?

Abszolút! Egy kis odafigyeléssel és néhány apró trükkel tényleg olyan pizzát készíthetünk belőle, ami után biztosan nem vágyunk a futárra.

Gyors, egyszerű, és ráadásul szórakoztató is. És ami a legjobb: teljesen a saját ízlésünkre formálhatjuk.

Szóval nincs más hátra, mint elő a sütőt, és induljon a házi pizzaparti!

Ha tetszett ez a cikk, írjatok kommentet, vagy osszátok meg, ti milyen bolti pizzatésztát használtok, és mik a kedvenc feltéteitek!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Így lesz mennyei a házi pizzád: Bombabiztos tészta recept száraz élesztővel, lépésről lépésre!

Ez a pizza tészta recept élesztővel veri a házhoz rendelt verziót – próbáljátok ki otthon!

Gyors pizza tészta 30 perc alatt – Amikor az éhség nem vár!

Be the first to comment on "Bolti pizzatészta? Így lesz belőle isteni házi pizza!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*