Bolti pizzatészta: így lesz tökéletes otthon
Gyors, egyszerű, és tényleg finom megoldás!
Nincs is jobb egy frissen sült, ropogós pizzánál. Viszont nem mindig van időnk és kedvünk nulláról összegyúrni a pizzatésztát. És itt jön képbe a bolti pizzatészta, ami sokkal jobb dolog, mint ahogy elsőre hangzik.
De vajon mit lehet kihozni belőle? Hogyan lehet egy egyszerű, előre elkészített tésztából olyan pizzát készíteni, ami simán felveszi a versenyt bármelyik étterem kínálatával? Pont erről fogunk most beszélni.
Mutatjuk, hogyan lesz belőle tökéletes vacsora!
Milyen a jó bolti pizzatészta?
Először is nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, amikor a boltban keresgélünk.
Általában háromféle pizzatésztát találunk a hűtőpultokban:
- Friss, nyújtott tészta sütőpapíron: Ez a leggyakoribb. Feltekerve kapható, már kinyújtva. Azonnal mehet a tepsire.
- Friss, nyújtatlan tészta: Egy gombóc vagy korong formában, amit nekünk kell kinyújtani. Kicsit több vele a munka, de cserébe sokkal jobb állaga lesz.
- Fagyasztott tészta: Ezt előző este érdemes kiolvasztani.
Mindhárom tökéletes alap, csak tudni kell jól használni őket.
Fontos! Olyat válasszunk, amiben minél kevesebb adalékanyag van. Nézzük meg az összetevőket! A jó pizzatészta liszt, víz, élesztő, só és olívaolaj kombinációjából készül. Ha túl sok E-betűt látunk, inkább hagyjuk ott.
Hogyan készítsünk belőle tökéletes pizzát?
Most pedig jöjjön a lényeg! Nézzük meg lépésről lépésre, mit tegyünk, hogy igazán finom pizzát varázsoljunk a bolti pizzatésztából.
1. lépés: A tészta előkészítése
Ha nyújtott, sütőpapíros tésztát választottunk, vegyük ki a hűtőből, bontsuk ki, és hagyjuk 10-15 percig szobahőmérsékleten pihenni. Ez fontos, mert így rugalmasabb lesz, és nem fog szétszakadni.
A nyújtatlan tésztát lisztezett felületen kezdjük el kinyújtani. Ne féljünk a formától! Lehet kerek, ovális vagy éppen tepsi formájú – itt nincs szabály. Nyugodtan dolgozhatunk kézzel is, nem muszáj nyújtófát használni.
A fagyasztott tésztát előző este vegyük ki a fagyasztóból, és tegyük a hűtőbe. Használat előtt 1 órával pedig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.
2. lépés: A sütő előkészítése
Ez az egyik legfontosabb lépés!
A pizza akkor lesz igazán finom, ha nagyon forró sütőben sül meg.
- Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (ha van, használjuk a légkeveréses funkciót is).
- Ha van pizzasütő kövünk, most tegyük be melegedni.
- Ha nincs, a sima tepsi is tökéletes, csak forrósítsuk fel azt is előre, így még ropogósabb lesz az alja.
3. lépés: Az alap megkenése
Itt jön a kreativitás!
A klasszikus paradicsomos alaphoz keverjünk össze:
- 3-4 evőkanál sűrített paradicsomot
- 1 evőkanál olívaolajat
- Egy csipet sót
- Egy kis oregánót vagy bazsalikomot (szárított vagy friss)
- És egy gerezd zúzott fokhagymát (opcionális)
Kenjük meg vele a tésztát, de ne áztassuk el! Csak vékonyan, hogy ne legyen vizes a pizza.
Tipp: Ha szeretjük a fehér pizzát, paradicsomszósz helyett használhatunk tejfölt, mascarponét vagy egy kevés fokhagymás tejföl-olívaolaj keveréket.
4. lépés: Feltétek, de okosan!
Itt aztán tényleg elszabadulhat a fantázia!
Fontos szabály: kevesebb több. Ha túlpakoljuk a pizzát, elázhat a tészta, és nem lesz ropogós.
Klasszikus feltét ötletek:
- Sonka, mozzarella, gomba
- Pepperoni, mozzarella, jalapeño
- Sonka, ananász (igen, a Hawaii még mindig megosztó)
- Négy sajt: mozzarella, cheddar, kéksajt, parmezán
Extrább kombók:
- Friss rukkola, pármai sonka, mozzarella (sütés után tesszük rá a rukkolát)
- Fokhagymás-tejfölös alap, sült csirkemell, lilahagyma, kukorica
- Pesto, mozzarella, koktélparadicsom
A sajtot érdemes alulra is és felülre is tenni. Így lesz igazán krémes.
5. lépés: Sütés
Ha a sütő már izzik, tegyük be a pizzát az előmelegített tepsire vagy a kőre.
- Sütési idő: 7-10 perc, típustól és vastagságtól függően.
- Akkor jó, amikor a széle szépen megpirul, az alja pedig ropogós.
Ha fagyasztott vagy vastagabb tésztát használunk, lehet, hogy 12-15 perc is kell neki.
Fontos: Figyeljünk rá! A pizza könnyen megég, ha 250 fokon sütjük.
6. lépés: Tálalás
Sütés után hagyjuk 2-3 percig pihenni, mielőtt felvágjuk. Ez segít, hogy a sajt ne folyjon le azonnal róla.
Ha rukkolát, bazsalikomot, parmezánt vagy extra olívaolajat szeretnénk rátenni, ezt most tegyük meg.
És jöhet a szeletelés, majd az evés!
Extra tippek bolti pizzatésztához
- Ha ropogósabb szélet szeretnénk, a tésztát kenjük meg sütés előtt egy kevés olívaolajjal.
- Ha „pizzéria-hatásra” vágyunk, próbáljuk meg a pizzát forró serpenyőben elősütni az alján, majd utána toljuk be a sütőbe.
- Fűszerezzünk bátran: oregánó, bazsalikom, chilipehely, fokhagymapor – mind mehet rá.
- Ha szeretjük a vékonyabb pizzát, a bolti nyújtott tésztát még nyújthatjuk egy picit tovább.
- Ha vastagabb tésztát szeretnénk, hajtogassuk vissza a széleit, és hagyjuk pár percig kelni sütés előtt.
Gyakori kérdések
Elrontottam, puha lett az alja. Mit csináltam rosszul?
Valószínűleg nem volt elég forró a sütő, vagy túl sok szószt tettünk rá. Forró sütő és kevesebb nedvesség a titok!
Lehet fagyasztani a bolti pizzatésztát?
Igen, a friss, nyújtatlan tésztát simán lefagyaszthatjuk. Kinyújtva is, gombócként is.
Egészséges a bolti pizzatészta?
Attól függ, mit veszünk. Ha megnézzük az összetevőket, és olyat választunk, amiben nincs sok adalék, akkor teljesen rendben van. Ráadásul a feltétekkel is tudunk egészséges irányba menni.
Összességében
Megéri a bolti pizzatészta?
Abszolút! Egy kis odafigyeléssel és néhány apró trükkel tényleg olyan pizzát készíthetünk belőle, ami után biztosan nem vágyunk a futárra.
Gyors, egyszerű, és ráadásul szórakoztató is. És ami a legjobb: teljesen a saját ízlésünkre formálhatjuk.
Szóval nincs más hátra, mint elő a sütőt, és induljon a házi pizzaparti!
Ha tetszett ez a cikk, írjatok kommentet, vagy osszátok meg, ti milyen bolti pizzatésztát használtok, és mik a kedvenc feltéteitek!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így lesz mennyei a házi pizzád: Bombabiztos tészta recept száraz élesztővel, lépésről lépésre!
Ez a pizza tészta recept élesztővel veri a házhoz rendelt verziót – próbáljátok ki otthon!
Be the first to comment on "Bolti pizzatészta? Így lesz belőle isteni házi pizza!"