Ez a bögrés pizza mentette meg a vacsoránkat – próbáld ki te is!

Bögrés pizza recept
Bögrés pizza recept

Bögrés pizza recept – egyszerű, gyors és isteni finom!

Ha szeretjük a pizzát, de nincs kedvünk órákig kelesztgetni a tésztát vagy elmosni egy rakás edényt, akkor a bögrés pizza a tökéletes megoldás. Ez a recept egy igazi hétköznapi hős: pár hozzávaló, minimális időráfordítás, és máris ott illatozik a tányérunkon egy forró, sajtos, ropogós szélű pizza.

Ráadásul nem kell dagasztanunk, nyújtanunk, méricskélnünk. Elég elővenni egy bögrét, és indulhat is a varázslat.

Mi az a bögrés pizza?

A bögrés pizza egy olyan gyorsétel, amit nemcsak időhiányos napokon, de lusta délutánokon is boldogan elkészítünk. Nincs szükség mérlegre, elég, ha van otthon egy klasszikus 2,5 dl-es bögre, néhány alapanyag, és már mehet is a sütőbe vagy akár a mikróba.

Nagy előnye, hogy nem kell keleszteni, mert a tészta sütőporral készül, így szinte azonnal süthető. Persze ne egy klasszikus olasz pizzára számítsunk, de ha gyors, laktató és finom alternatívát keresünk, ez a recept verhetetlen.

Hozzávalók (1 bögrés pizzához)

Tésztához:

  • 1 bögre liszt (finomliszt, de mehet fele-fele teljes kiőrlésű is)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • ½ bögre natúr joghurt vagy kefir (sima tejföl is megteszi)

Szószhoz:

  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy zúzva)
  • ½ teáskanál oregánó
  • ½ teáskanál bazsalikom
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj

Feltétek (ízlés szerint):

  • Reszelt sajt (trappista, mozzarella vagy cheddar)
  • Főtt sonka, szalámi, kolbász
  • Kukorica, gomba, lilahagyma, paprika
  • Olívabogyó, chili, friss bazsalikom

Lépésről lépésre – így készül a bögrés pizza

1. lépés: Melegítsük elő a sütőt

Kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra (alsó-felső sütés). Ha légkeveréses, akkor 180 fok is elég lesz. Így mire elkészül a pizza, a sütő is forró lesz.

2. lépés: Keverjük össze a tésztát

Egy tálba szórjuk bele a lisztet, a sütőport és a sót. Keverjük össze egy villával vagy kanállal, majd jöhet hozzá a joghurt. Egy kanál segítségével dolgozzuk össze a tésztát. Ha túl ragacsos, tegyünk még egy kis lisztet hozzá, ha túl száraz, jöhet még egy pici joghurt.

Nem kell túlgyúrni, csak annyira, hogy összeálljon egy gombócba. Pár mozdulat és készen is vagyunk.

3. lépés: Nyújtás helyett lapogatás

Lisztezett felületen vagy közvetlenül a sütőpapíron kézzel lapítsuk ki a tésztát körülbelül 1 cm vastagságúra. Nem kell szabályosnak lennie – ez a házi pizza bája! Akár tepsiben is formázhatjuk rögtön, hogy ne kelljen plusz munkafelületet használnunk.

4. lépés: Készítsük el a szószt

Egy kis tálban keverjük össze a paradicsompürét az olívaolajjal, a fűszerekkel és a fokhagymával. Kóstoljuk meg, és ha kell, állítsunk rajta sóval, borssal. Ez lesz a pizzánk lelke, úgyhogy bátran fűszerezzünk!

Kenjük el a szószt a kinyújtott tésztán, de hagyjunk egy kis peremet, amit nem ér a paradicsom. Így szép ropogós szélű lesz a pizzánk.

5. lépés: Jöhetnek a feltétek

Szórjunk rá bőségesen reszelt sajtot, majd tetszés szerint pakoljuk meg a kedvenc feltéteinkkel. Itt aztán tényleg bármit rátehetünk, amit szeretünk vagy ami épp van otthon. A sajt alá is kerülhetnek dolgok, ha szeretnénk, de a tetejére is bőven mehet mindenből.

Mi például szeretjük lilahagymával, paprikával és kolbászkarikákkal. Néha egy kis kukorica vagy gomba is jól jön. A variációk száma végtelen.

6. lépés: Süssük meg

Tegyük a pizzát a sütőbe, és süssük körülbelül 15-20 percig, amíg a széle aranybarna nem lesz, a sajt pedig szépen megolvad és megpirul.

Ha mikrózni szeretnénk, akkor válasszunk hőálló bögrét vagy csészét, és kicsit másképp kell dolgoznunk – erről is írunk lejjebb.

Mikrós verzió – pizza 5 perc alatt?

Bizony! Ha igazán villámgyors megoldást keresünk, elkészíthetjük bögrében, mikróban is.

Ehhez:

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál liszt
  • 1/8 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál paradicsomszósz
  • 1-2 evőkanál reszelt sajt
  • Tetszés szerinti feltét (pl. 2 szelet szalámi, kukorica, stb.)

Elkészítés:

  1. Egy bögrében keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
  2. Adjuk hozzá a tejet és az olajat, keverjük simára.
  3. Kenjük rá a tetejére a paradicsomszószt.
  4. Szórjuk meg sajttal, tegyük rá a feltéteket.
  5. Mikrózzuk magas fokozaton kb. 1-1,5 percig – figyeljük közben!

Ez a verzió inkább egy „pizzaízű sós süti”, de vészhelyzetben nagyon jól működik.

Tippjeink a tökéletes bögrés pizzához

  • Ne sajnáljuk a sajtot! Minél több, annál finomabb. A reszelt mozzarella a legjobb választás, de bármilyen olvadós sajt megfelel.
  • Ne féljünk fűszerezni! A pizza lelke a szósz és a fűszerezés. Az oregánó és a bazsalikom alap, de mehet bele egy kis csili is, ha szeretjük a csípőset.
  • Kísérletezzünk! Egy maradék sült csirke, egy kanál tejföl, pár olívabogyó vagy akár párolt spenót is csodákat tehet.
  • Több adagot is készíthetünk egyszerre. Duplázzuk a mennyiségeket, és süssünk két pizzát, ha többen vagyunk – vagy ha biztosra mennénk, hogy marad még egy szelet vacsorára is.

Egy kis variáció: bögrés pizzás csiga

Ha van kedvünk, ugyanebből a tésztából pizzás csigát is készíthetünk. Csak nyújtsuk ki kicsit nagyobbra a tésztát, kenjük meg szósszal, szórjuk meg sajttal és feltétekkel, majd tekerjük fel, mint egy bejglit. Szeleteljük fel 2 cm-es karikákra, és tepsiben süssük 180 fokon kb. 20 percig.

Ez egy remek uzsonna vagy sós nasi akár vendégvárónak is.

Összességében

Miért szeretjük a bögrés pizzát?

Egyszerű. Gyors. Olcsó. És finom.

Ez az a recept, amit bárki el tud készíteni, akár gyerekekkel is. Nem kell hozzá pizzalapát vagy pizzakő, sőt, még sodrófa sem feltétlenül. És ami a legjobb: mindig friss, forró, és pont olyan, amilyennek mi szeretnénk.

Próbáljátok ki, játsszatok a feltétekkel, fűszerekkel – és osszátok meg velünk, ti mivel dobjátok fel a saját bögrés pizzátokat!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pofonegyszerű, mégis isteni: így készül a kevert pizzatészta dagasztás nélkül!

Így süss igazi pizzát otthon – Kemencés recept, amit nem felejtesz el!

Kész pizzalap, teljes siker: amit eddig nem tudtál a tökéletes otthoni pizzáról!

Be the first to comment on "Ez a bögrés pizza mentette meg a vacsoránkat – próbáld ki te is!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*