Olasz pizzéria otthon – A tökéletes vékony, ropogós pizza tészta receptje!

Vékony ropogós pizza tészta recept
Vékony ropogós pizza tészta recept

Vékony, ropogós pizza tészta recept – így készítjük mi otthon

Van valami varázslatos abban, amikor egy harapás után recseg a pizza széle, és a vékony tészta éppen csak tartja a feltétet. Igen, a vékony, ropogós pizzatészta az igazi olasz életérzés megtestesítője. És a legjobb hír? Otthon is simán elkészíthetjük!

Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk benneteket a folyamaton. Nincs szükség sem pizzakemencére, sem bonyolult eszközökre. Csak egy kis türelemre, jó alapanyagokra, és garantált a siker.

Miért a vékony pizza?

Mert egyszerűen zseniális. Könnyű, ropogós, nem nehezíti el a gyomrunkat, és a feltétek íze jobban érvényesül rajta. Nem a tészta a főszereplő, hanem az ízek harmóniája.

A vékony pizzának megvan az a különleges tulajdonsága, hogy még ha jól megpakoljuk is, akkor sem lesz “túl sok”. És ami még fontosabb: gyorsabban sül!

Alapanyagok – amitől tökéletes lesz a tésztánk

A tészta hozzávalói (2 nagy, vékony pizzához):

  • 300 g finomliszt (vagy pizzaliszt, ha kapunk)
  • 7 g szárított élesztő (vagy 20 g friss)
  • 180 ml langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Plusz, ami kellhet:

  • Liszt a nyújtáshoz
  • Olívaolaj a kenéshez
  • Kukoricaliszt vagy búzadara (opcionális, a még ropogósabb aljért)

Lépésről lépésre – így készítjük mi

1. Az élesztő felfuttatása

Kezdjük az élesztővel. Egy kis tálkába öntsük bele a langyos vizet, adjuk hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele a szárítottat). Keverjük össze, majd hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szépen felhabosodik.

Ez a lépés fontos, mert itt dől el, hogy a tészta kap egy kis extra levegősséget – még akkor is, ha amúgy vékonyra nyújtjuk.

2. A tészta összeállítása

Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet. Adjuk hozzá a sót, majd csináljunk egy kis mélyedést a közepébe. Ebbe öntsük bele az élesztős vizet és az olívaolajat.

Kezdjük el összekeverni egy villával vagy kézzel. Ahogy összeáll, jöhet a kézi gyúrás.

3. Gyúrás – ne spóroljunk vele!

Borítsuk ki a tésztát egy lisztezett felületre, és gyúrjuk legalább 8-10 percig. Akkor jó, ha szép sima, rugalmas, de nem ragadós.

Ha túl száraznak érezzük, egy pici vízzel segíthetünk. Ha túl ragacsos, mehet hozzá még egy kis liszt.

A lényeg, hogy a tészta szép, feszes legyen, és ne tapadjon már az ujjainkhoz.

4. Kelesztés – de csak lazán!

Mivel vékony pizzát készítünk, itt nem kell órákig kelnie. Bőven elég 30-40 perc meleg helyen.

Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni, amíg kb. a duplájára nő.

Nyújtás – itt dől el, milyen lesz

A megkelt tésztát osszuk ketté. Lisztezett felületen kezdjük el nyújtani. Ne féljünk, minél vékonyabb, annál jobb!

A cél: kb. 2-3 mm vastagságú tészta. Akár kézzel is kihúzhatjuk, de nyújtófával egyszerűbb.

Itt jön egy kis gasztroblogger tipp: ha van búzadara vagy kukoricaliszt otthon, szórjuk meg vele a tepsit vagy a pizzakövet. Ettől lesz az alja extrán ropogós.

Elősütés? Igen vagy nem?

Ez örök kérdés. Mi azt tapasztaltuk, hogy ha nagyon szaftos feltétet rakunk rá (pl. sok szósz vagy nedves zöldség), akkor érdemes a tésztát 3-4 percre előmelegített 250 fokos sütőbe tolni üresen.

Ha viszont csak vékonyan szószozzuk, akkor mehet egyből a feltét rá.

A feltét – kevesebb több

Alapszósz:

  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 teáskanál oregánó vagy bazsalikom
  • Só, bors ízlés szerint

Keverjük össze, és kenjük vékonyan a tésztára.

Feltét ötletek:

  • Mozzarella + paradicsom + bazsalikom (klasszikus Margherita)
  • Sonka + gomba + sajt
  • Pepperoni + csípős paprika
  • Tonhal + lilahagyma + fekete olíva

Fontos: ne pakoljuk túl! A vékony pizza titka, hogy a tészta ne ázzon el, és szépen átsüljön.

Sütés – itt lesz varázslat

A sütőt melegítsük elő minimum 250 fokra, ha tudjuk, akkor légkeverés nélkül, alul-felül sütésre. Ha van pizzakövünk, tegyük be már az elején.

A pizzát tegyük sütőpapírral együtt a forró tepsire vagy pizzakőre. Süssük 7-10 percig, amíg a szélei aranybarnák és ropogósak lesznek.

Igen, tényleg ilyen gyorsan megsül!

És a végeredmény?

Ropogós, vékony, mégis ruganyos tészta, amit kézzel is meg tudunk fogni, de nem lóg le. A szélei finoman recsegnek, a közepe éppen csak tartja a feltétet.

Olyan, mint egy jó nápolyi pizza… vagy még jobb, mert mi készítettük!

Extra tippek a tökéletes vékony pizzához

  • Ha van rá lehetőség, használjunk magas fehérjetartalmú lisztet (pl. pizzaliszt vagy BL80).
  • Egy kevés cukor mindig kell az élesztőnek – ettől lesz aktívabb.
  • Pizzakő csodákat tesz, de ha nincs, fordítsuk meg a sütőtepsit, és azon süssük (forrón).
  • A feltéteket inkább vékonyra szeleteljük – hamarabb és jobban átsülnek.

Összességében

Miért szeretjük annyira ezt a receptet?

Mert egyszerű, gyors, és nem lehet elrontani. És ami a legfontosabb: olyan, mintha egy olasz pizzériában ennénk.

Ha egyszer kipróbáljátok, garantáltan nem vesztek többet bolti pizzát. Mi már csak így csináljuk!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Tökéletes házi pizza tészta 6 hozzávalóból – Ennél egyszerűbb már nem is lehetne!

Pizzatészta, ami mindig sikerül – Puha, levegős, és egyszerűen mennyei!

Új kedvenc születik: így készül a tökéletes krumplis pizza!

Be the first to comment on "Olasz pizzéria otthon – A tökéletes vékony, ropogós pizza tészta receptje!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*