Pizzatészta kenyérsütővel? Igen, és jobb lesz, mint a pizzériában!

Kenyérsütő pizza recept
Kenyérsütő pizza recept

Kenyérsütő pizza recept: így lesz tökéletes a tésztánk minden alkalommal

A kenyérsütőgép nem csak kenyérhez való! Mi is sokáig azt hittük, hogy a pizza tésztáját csak kézzel lehet igazán jól megdagasztani, de aztán rájöttünk: a kenyérsütőnk szinte tökéletes munkát végez. Ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan nem akarunk többé görnyedni a lisztes konyhapulton.

Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készül a házi pizza kenyérsütőgéppel!

Miért pont kenyérsütővel?

Képzeljük csak el: bepakoljuk az alapanyagokat a kenyérsütő tartályába, megnyomjuk a „dough” (tészta) programot, majd egy óra múlva készen van a tökéletes, ruganyos pizzatésztánk. Nincs több dagasztás, nem ragadunk le a munkában, és még a konyhát sem borítja el a lisztfelhő.

Ez a megoldás ideális, ha gyorsan, kevés macerával szeretnénk házi pizzát készíteni, de a végeredmény mégis puha, kívül enyhén ropogós, belül szaftos tésztájú pizza legyen.

A hozzávalók – amit beleteszünk, az jön ki

Egy normál méretű kenyérsütőhöz (kb. 750-1000 g tésztához):

  • 300 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 500 g finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt)
  • 1 csomag szárított élesztő (7 g) vagy 20 g friss élesztő

Ebből az adagból 2 nagy vagy 3 közepes pizza készül, attól függően, mennyire szeretjük vastagra vagy vékonyra nyújtani.

A kenyérsütő munkába áll

  1. Rétegezés: A kenyérsütőbe mindig a gyártó ajánlása szerint pakoljuk a hozzávalókat. Nálunk a folyadékkal kezdjük: először a vizet, majd az olajat öntjük bele. Ezután jöhet a cukor, a só, majd a liszt. Az élesztőt mindig utoljára adjuk hozzá, hogy ne érintkezzen közvetlenül a sóval – ez fontos!
  2. Program kiválasztása: Állítsuk be a gépet a „Dough” vagy „Tészta” programra. Ez általában 45–60 percig tart, és magában foglalja a dagasztást és a kelesztést is. Innentől hátradőlhetünk.
  3. Készen van a tészta: Ha letelt az idő, vegyük ki a tésztát a kenyérsütőből. Puha, rugalmas, de nem ragacsos állagú kell,hogy legyen. Ha szükséges, szórjunk alá egy kis lisztet.

A pizza formázása és a feltétek

Most jön az igazi móka! Osszuk a tésztát annyi részre, ahány pizzát szeretnénk sütni.

Formázás:

  • Enyhén lisztezett deszkán kézzel vagy nyújtófával formázzuk kör alakúra.
  • Ha vékony tésztát szeretnénk, kb. fél centi vastagra nyújtsuk.
  • Aki a vastagabb, „pan” stílusú pizzát szereti, hagyja egy kicsit vastagabban.

Alap:

  • Kenjük meg paradicsomszósszal (házi vagy bolti, fűszerezve bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával).
  • Hinthetünk rá egy kevés olívaolajat, ettől még ízesebb lesz.

Feltétek:
Itt tényleg csak a fantáziánk (meg a hűtőnk tartalma) szab határt:

  • Klasszikus: sonka, gomba, sajt
  • Mediterrán: feta, olívabogyó, paradicsomkarikák
  • Magyaros: kolbász, lilahagyma, erőspaprika

És ne feledkezzünk meg a sajtról sem! Reszelt trappista, mozzarella vagy gouda – ami épp otthon van.

A sütés – ez sem mindegy!

A sütőt előmelegítjük 220-250°C-ra. Aki rendelkezik pizzakővel, az most tegye be a sütőbe melegedni, mert ettől lesz igazán „kemencés” hatású a pizza alja.

Sütési idő:

  • Vékony tésztánál: 8-10 perc
  • Vastagabb tésztánál: 12-15 perc

Akkor jó, ha a tészta széle aranybarna, az alja roppanós, a sajt pedig szépen megolvadt és picit megpirult.

Extra tipp: fűszerezzünk sütés után is

A friss bazsalikom vagy rukkola csak akkor kerülhet a pizzára, ha kivettük a sütőből. Így nem fonnyad meg, és extra frissességet ad az egésznek. Egy kis csurgatott olívaolaj, pár csepp balzsamecet – és máris éttermi élményt varázsoltunk otthonra.

Miért szeretjük ezt a módszert?

  • Mert időt spórolunk vele, mégis házi tésztát kapunk.
  • Mert nincs lisztes káosz a konyhában.
  • Mert mindig egyformán jó állagú tésztát kapunk.
  • Mert egyszerű és gyors – akár hétköznap este is nekiállhatunk pizzát sütni.

Variációk – ha kísérleteznénk

Ha már rutinosan megy a klasszikus verzió, próbáljuk ki ezeket is:

  • Teljes kiőrlésű pizza: Cseréljük a liszt egy részét (max. 30%-át) teljes kiőrlésű lisztre.
  • Fokhagymás tészta: A vízbe keverjünk egy gerezd reszelt fokhagymát vagy szórjunk egy csipet fokhagymaport a liszthez.
  • Olívás tészta: Apróra vágott olívabogyót keverhetünk a tésztába – meglepően finom lesz!

Mit csináljunk, ha marad a tésztából?

Nálunk ritkán fordul elő, de ha mégis:

  • Lefagyaszthatjuk kinyújtás előtt – légmentesen csomagolva simán kibír 1-2 hónapot is a fagyasztóban.
  • Maradékból készíthetünk mini pizzákat uzsonnára vagy fokhagymás csavart rudakat (csak megkenjük vajjal és fokhagymával, felcsavarjuk, megsütjük).

Összességében

A kenyérsütő nem csak kenyérhez való – ezt ma már biztosan állíthatjuk. A pizza tészta is hálás alapanyag: ha jól bánunk vele, bármikor igazi olaszos hangulatot teremthetünk otthon. Nem kell hozzá sem pizzéria, sem chef diploma – csak egy kis lelkesedés, egy kenyérsütőgép, és pár egyszerű alapanyag.

Kipróbáljátok? Szerintünk megéri. És ne lepődjetek meg, ha a vendégek legközelebb már csak így kérik: „Ugye megint azt a kenyérsütős pizzát csináljátok?

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Így lesz igazi olasz pizzád otthon: a pizzalisztes tészta titka lépésről lépésre

A vegán pizza, amit mindenki imádni fog – hús nélkül is mennyei!

Olasz hangulat a konyhában – így készül a tökéletes vékony pizzatészta

Be the first to comment on "Pizzatészta kenyérsütővel? Igen, és jobb lesz, mint a pizzériában!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*