Így süss igazi pizzát otthon – Kemencés recept, amit nem felejtesz el!

Kemencében sült pizza recept
Kemencében sült pizza recept

Kemencében sült pizza recept – ahogy mi szeretjük!

Kevés dolog van, ami annyira összeköt egy baráti társaságot vagy családot, mint a frissen sült, ropogós szélű, kemencés pizza. Amikor a tésztát mi gyúrjuk, a paradicsomszószt magunk főzzük, és a feltétek is a kedvenceinkből állnak össze, az egész készítés egy élmény. És a végeredmény? Az valami egészen más, mint amit pizzázókban kapunk.

Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk igazi kemencében sült pizzát otthon, lépésről lépésre.

Miért éppen kemence?

A kemencében való sütés nem csak divat. Az igazi, olasz stílusú pizzát magas hőfokon, akár 400-450 °C-on sütik, ami otthoni sütővel szinte lehetetlen. A kemence viszont ezt a hőmérsékletet simán hozza. A tészta pillanatok alatt megemelkedik, az alja ropogós, a széle hólyagos, belül puha, és a sajt is szépen olvad, de nem szárad ki.

Egyszóval: a kemencés pizza teljesen más kategória.

Milyen kemencére van szükség?

Nem kell feltétlenül téglából épített, méretes kemencére gondolni. Léteznek mobil, fatüzelésű vagy gázzal működő pizzasütő kemencék is, akár a teraszra, kertbe is. Ha már van egy ilyenünk, a lehetőségek tárháza nyílik meg.

Tipp: Ha még nincs kemencénk, érdemes beruházni egy kompakt pizzasütőbe, ami akár 400 °C fölé is felmelegszik. Ezekkel igazi nápolyi stílusú pizzát süthetünk 90 másodperc alatt.

A tökéletes pizza tészta receptje

Kezdjük az alapokkal! A jó pizza lelke a tészta. Nincs mirelit, nincs porból kevert megoldás – ezt most mi készítjük, úgy, ahogy kell.

Hozzávalók 4 db 30 cm-es pizzához:

  • 500 g finomliszt (vagy 70% finom, 30% kenyérliszt)
  • 7 g só
  • 325 ml langyos víz
  • 3 g friss élesztő (vagy 1 g szárított)
  • 1 evőkanál olívaolaj (opcionális)

Lépésről lépésre:

1. Előkovász készítés (opcionális, de ajánlott)

Keverjünk el 50 g lisztet, 50 ml vizet és az élesztőt. Lefedve pihentessük szobahőmérsékleten 4-6 órát.

2. Tészta begyúrása

A maradék lisztet tegyük egy nagy tálba. Keverjük el benne a sót. A vizet fokozatosan adjuk hozzá, közben dolgozzuk bele az előkovászt (vagy közvetlenül az élesztőt, ha azt használjuk).

3. Dagasszuk kézzel vagy géppel 8-10 percig,

amíg rugalmas, sima tésztát kapunk. Végén mehet bele az olívaolaj, ha használunk.

4. Első kelesztés

Lefedve kelesszük 1 órát szobahőmérsékleten, majd gyúrjuk át.

5. Második kelesztés

Oszlassuk el 4 egyforma gombócra, enyhén lisztezett tálcára tegyük, és fedjük le fóliával vagy konyharuhával. Kelesszük további 3-4 órát.

Fontos: Ha időnk engedi, hűtőben is keleszthetjük 24 órát, így még jobb lesz az állaga és az íze!

Paradicsomszósz – az igazi olasz alap

Egyszerű, friss, és nincs agyonfűszerezve. Pont ez benne a lényeg.

Hozzávalók:

  • 1 konzerv darabolt paradicsom (San Marzano a legjobb)
  • Só, ízlés szerint
  • 1 csipet cukor
  • Friss bazsalikom (opcionális)

Elkészítés:
Turmixoljuk le a paradicsomot, majd adjuk hozzá a sót és a cukrot. Ne főzzük, csak így nyersen kenjük a pizzára. Így marad friss, savas és üde az íze – pont, ahogy kell.

Feltétek – kevesebb több!

Ne pakoljuk túl! A kemencében minden nagyon gyorsan sül, és ha túl sok a feltét, nem sül át rendesen.

Klasszikus Margherita:

  • Paradicsomszósz
  • Mozzarella (friss, tépett, nem reszelt!)
  • Bazsalikomlevelek
  • Egy kis löttyintésnyi olívaolaj a tetejére

Más variációk:

  • Prosciutto & rukkola
    Sütés után tegyük rá a sonkát és a friss rukkolát.
  • Pikáns szalámis
    Erős paprikás szalámi + mozzarella + kevés chilipehely
  • Négy sajtos
    Mozzarella, gorgonzola, parmezán, fontina vagy ementáli – amit találunk.

Pizzasütés a kemencében – a legizgalmasabb rész!

A tésztát 30 perccel sütés előtt vegyük ki a hűtőből, ha ott volt. Hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni.

Lépések:

  1. Fűtsük fel a kemencét legalább 400 °C-ra.
    Ez akár 30-40 perc is lehet. A sütőkövet vagy samottlapot is jól át kell hevíteni.
  2. Nyújtsuk ki a tésztát kézzel.
    Ne sodrófával! Ujjbegyekkel lapogassuk, majd kézzel húzogassuk kör alakúra. A széle maradjon vastagabb – itt lesz szép hólyagos.
  3. Kenjük meg a paradicsomszósszal.
    Nem túl sok, csak vékony rétegben.
  4. Jöhet a mozzarella és a többi feltét.
    Ne pakoljuk túl!
  5. Egy pizzasütő lapáttal helyezzük a pizzát a kemencébe.
    Figyeljünk rá, hogy ne ragadjon le – előtte lisztezzük meg a lapátot vagy szórjunk rá búzadarát.
  6. Süssük kb. 90-120 másodpercig.
    Közben forgassuk meg, ha kell, hogy minden oldala szépen megsüljön.

Hogyan tálaljuk?

Frissen! A pizzát vágjuk négy vagy nyolc szeletre, és már mehet is az asztalra. A friss bazsalikomot, rukkolát vagy egy kis parmezánforgácsot csak tálalás után adjuk hozzá.

Tipp: Kínáljunk mellé fokhagymás olívaolajat vagy egy kis chiliolajat is – aki szereti, meg fogja hálálni!

Bónusz: A gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni

1. Túl vastag tészta:
A kemencében sült pizzához vékonyabb tésztára van szükség. Ha túl vastagra nyújtjuk, nem sül át rendesen.

2. Túl sok feltét:
Ez megakadályozza, hogy a pizza alja ropogósra süljön. Inkább legyen kevesebb, de minőségi feltét.

3. Kevés hő:
A kemence nem süti meg rendesen 250-300 °C-on. Legalább 400 °C kell az igazi eredményhez.

Összességében

A kemencében sült pizza nem csupán egy étel – egy élmény. Ahogy együtt gyúrjuk, készítjük, forgatjuk, majd együtt esszük meg a forró, hólyagos pizzát, az valami egészen különleges. Nem kell olasznak lenni ahhoz, hogy szívből szeressük.

Ha még nem próbáltuk, itt az ideje, hogy belevágjunk. A sikerélmény garantált – és a következő alkalommal már biztos nem pizzafutárt hívunk, hanem begyújtjuk a kemencét.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Olasz hangulat a konyhában – így készül a tökéletes vékony pizzatészta

Így lesz igazi olasz pizzád otthon: a pizzalisztes tészta titka lépésről lépésre

A vegán pizza, amit mindenki imádni fog – hús nélkül is mennyei!

Be the first to comment on "Így süss igazi pizzát otthon – Kemencés recept, amit nem felejtesz el!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*