Felejtsd el a rendelést – készíts igazi pizzatésztát otthon, száraz élesztővel!

Pizzatészta száraz élesztővel
Pizzatészta száraz élesztővel

A tökéletes pizzatészta száraz élesztővel – így készítsük el otthon, lépésről lépésre

Van valami varázslatos abban, amikor a saját kezünkkel gyúrunk pizzatésztát. A liszt illata, az élesztő kelése, a ruganyos tészta tapintása – mindez hozzátartozik a valódi, házi pizza élményéhez. És a legjobb hír? Nem kell friss élesztőért szaladgálnunk! A száraz élesztő tökéletesen működik, ha jól használjuk.

Ma megmutatjuk, hogyan készül az igazi olaszos pizzatészta, amit odahaza is bármikor összedobhatunk – anélkül, hogy profi pékek lennénk.

Miért éppen száraz élesztő?

A száraz élesztő előnye, hogy sokáig eláll, mindig kéznél lehet, és könnyen adagolható. Nincs szükségünk méricskélésre, sem arra, hogy azon izguljunk, vajon friss-e még a kocka. Ráadásul a hatása ugyanolyan megbízható, ha jól dolgozunk vele.

A jó pizzatészta titka

A pizzatészta lelke a liszt, a víz, az élesztő, a só és egy kevés olaj. Ennyi az egész. De ahogy sokszor lenni szokott, az ördög a részletekben rejlik. A tészta állaga, az érlelés ideje, a dagasztás technikája – ezek mind-mind hatással vannak arra, hogy a végeredmény puha, ropogós vagy rágós lesz-e.

Hozzávalók – 2 nagyobb vagy 4 kisebb pizzához

  • 500 g finomliszt (vagy pizzaliszt, ha van kéznél)
  • 1 csomag (7 g) száraz élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • kb. 3 dl langyos víz

Tipp: A lisztet átszitálva még levegősebb tésztát kapunk.

Lépésről lépésre – így készül a házi pizzatészta

1. Először beindítjuk az élesztőt

Bár a száraz élesztőt közvetlenül a liszthez is keverhetjük, érdemes „felfuttatni” egy picit, hogy biztosra menjünk.

Egy kis tálba öntsünk kb. 1 dl langyos vizet. Szórjuk bele a cukrot és az élesztőt. Keverjük össze, majd hagyjuk állni 10 percig meleg helyen. A tetején kis buborékok jelennek meg – ez jelzi, hogy az élesztő aktív.

2. Keverjük össze az alapanyagokat

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Öntsük hozzá az élesztős vizet, majd a maradék langyos vizet is, apránként adagolva. Jöhet az olívaolaj is.

Fakanállal vagy kézzel dolgozzuk össze, amíg egynemű, kissé ragacsos masszát kapunk.

3. Dagasztás – a pizzatészta szíve-lelke

Most jön a dagasztás. Ez az a pont, ahol életre kel a tészta.

Borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, és kezdjük el gyúrni. Húzzuk-nyomjuk, hajtogassuk – legalább 10-12 percig dolgozzunk rajta. Minél alaposabban dagasztjuk, annál szebb, levegős szerkezete lesz a tésztának.

Ha jól csináljuk, a tészta sima, rugalmas és kissé fényes felületű lesz.

4. Kelesztés – pihenés, ami aranyat ér

Tegyük vissza a tésztát a tálba. Fedjük le egy tiszta konyharuhával vagy fóliával, majd hagyjuk kelni meleg helyen legalább 1 órát, de ha tehetjük, akár 2 órát is.

A tészta ezalatt a duplájára nő, könnyedebb és illatosabb lesz.

Extra tipp: lassú kelesztés hűtőben

tegyük a megkelt tésztát egy jól záródó dobozban a hűtőbe 12–24 órára. Ez alatt a glutén szépen kialakul, az ízek pedig elmélyülnek. A sütés előtt csak vegyük ki 1 órával, hogy szobahőmérsékleten visszamelegedjen.

Formázás – ne sodrófával!

A megkelt tésztát osszuk annyi részre, ahány pizzát szeretnénk. Egy gombóc kb. 250 g legyen egy klasszikus, 28-30 cm-es pizzához.

Ne sodrófával nyújtsuk! Inkább kézzel, óvatosan húzgáljuk körkörösen, hogy megmaradjon a levegő a tésztában. Ettől lesz szép buborékos a széle.

Jöhet a feltét – de ne túl sok!

Kenjük meg paradicsomszósszal, szórjunk rá sajtot, és jöhetnek a kedvenc feltétek: sonka, gomba, paprika, olíva, szalámi. De ne essünk túlzásba! A sok feltét eláztathatja a tésztát, és elnehezíti a sütést.

Sütés – forrón, gyorsan, ropogósra

Melegítsük elő a sütőt legalább 230-250 °C-ra. Ha van pizzakövünk vagy vastag tepsink, azt is előmelegíthetjük, hogy még ropogósabb legyen az alja.

A pizzát tegyük sütőpapírra, és 8–12 perc alatt süssük készre. Figyeljük közben – minden sütő más! Akkor jó, ha a széle szépen megemelkedik és kissé barnulni kezd, a sajt pedig olvadva pirul a tetején.

Variációk, ha szeretnénk kísérletezni

  • Teljes kiőrlésű liszt: a liszt 20-30%-át lecserélhetjük teljes kiőrlésűre, de figyeljünk, mert több vizet igényelhet.
  • Fokhagymás vagy bazsalikomos tészta: keverhetünk a tésztába egy gerezd zúzott fokhagymát vagy szárított fűszereket.
  • Mini pizzák, calzone vagy pizzás csiga: ugyanebből a tésztából rengetegféle finomság készülhet!

GYIK – gyakran felmerülő kérdések

Mi van, ha nem fut fel az élesztő?
Valószínűleg túl forró vagy túl hideg volt a víz, vagy már lejárt az élesztő szavatossága. Ilyenkor kezdjük újra.

Mit tehetünk, ha ragad a tészta?
Egy kevés liszt segít, de ne vigyük túlzásba! Inkább enyhén olajozott kézzel dolgozzunk.

Meddig tárolható a tészta?
A hűtőben 2-3 napig is eláll, de használat előtt mindig hagyjuk visszamelegedni szobahőmérsékletre.

Összességében

A pizzatészta készítése nem bonyolult, csak egy kis odafigyelés, türelem és szeretet kell hozzá. Ha egyszer ráérzünk, garantáltan nem nyúlunk többé a fagyasztott pizzákhoz. Egy-egy közös pizzakészítés családi vagy baráti programnak is tökéletes – ráadásul a végeredmény mindig egy mosolyt és egy szelet boldogságot jelent.

Mi imádjuk. És biztosak vagyunk benne, hogy ti is így lesztek vele, ha kipróbáljátok!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Ez a Dukan pizza recept megváltoztatja a diétás napjaidat!

Ez a házi bolognese pizza mindenkit levesz a lábáról – próbáld ki te is!

Bögrés pizza tészta recept: Pofonegyszerű, mégis olyan finom, mint az olasz pizzériában!

Be the first to comment on "Felejtsd el a rendelést – készíts igazi pizzatésztát otthon, száraz élesztővel!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*