Deep dish pizza recept – így készítsük el otthon a legendás chicagói pizzát
A deep dish pizza – vagyis a „mély tálas” pizza – az amerikai pizzák királynője. Egy igazi, vastag, szaftos, sajttal és paradicsommal töltött csoda, ami leginkább egy pite és egy pizza tökéletes keveréke. Ha egyszer megkóstoljuk, onnantól nem lesz visszaút: újra és újra el akarjuk majd készíteni.
Ebben a bejegyzésben lépésről lépésre végigvezetünk a házi deep dish pizza készítésén. Semmi bonyolult nincs benne, csak egy kis türelemre és néhány alapanyagra lesz szükségünk.
Mi is az a deep dish pizza?
A deep dish pizza eredete Chicagóba vezethető vissza, ahol az 1940-es években az Uno’s Pizzeria nevű helyen készítették először. A különlegessége, hogy nem egy sima lapos pizzáról van szó.
Ez inkább egy mély tepsiben sült pizza-pite, aminek vastag tésztája van, az alján olvadt sajt, a tetején pedig egy gazdag paradicsomszósz. A sorrend is megfordul benne: először a sajt, aztán a feltétek, végül a szósz.
Alapanyagok, amire szükségünk lesz
A tésztához:
- 400 g liszt (fele sima, fele kenyérliszt is lehet)
- 1 evőkanál kukoricaliszt (ez adja a jellegzetes ízt és állagot)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 7 g szárított élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 ml langyos víz
A paradicsomszószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g darabolt paradicsom konzerv (vagy friss, ha van időnk héjazni)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- só, bors ízlés szerint
- egy csipet cukor (elhagyható)
A töltelékhez:
- 250 g reszelt mozzarella
- 50 g reszelt parmezán
- 150 g kolbász vagy pepperoni (ízlés szerint)
- opcionálisan gomba, paprika, hagyma, spenót – amit szeretünk
Lépésről lépésre: így készül a deep dish pizza otthon
1. A tészta elkészítése
Először is a tésztát kell begyúrni. Egy nagy tálba tegyük a lisztet, a kukoricalisztet, a cukrot és a sót. Keverjük össze. A langyos vízbe szórjuk bele az élesztőt, várjunk 5 percet, hogy felfusson, majd adjuk hozzá az olívaolajat is.
Ezután öntsük a nedves keveréket a liszthez, és kezdjük el összedolgozni. Először fakanállal, majd kézzel gyúrjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Ha túl ragacsos, adjunk még egy kis lisztet hozzá.
Letakarva hagyjuk kelni legalább egy órát meleg helyen, amíg duplájára nő. Ezt nem érdemes elcsalni, a jó tészta az alapja mindennek.
2. Közben elkészítjük a szószt
Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és egy perc alatt futtassuk meg. Ezután öntsük rá a darabolt paradicsomot, majd jöhet a fűszerezés: oregánó, bazsalikom, só, bors és egy csipet cukor, hogy tompítsuk a paradicsom savasságát.
Közepes lángon főzzük legalább 15-20 percig, amíg sűrű, illatos szószt kapunk. Ha túl darabos, egy botmixerrel kicsit megdolgozhatjuk, de nem baj, ha rusztikus marad.
3. A forma előkészítése
Ha megkelt a tészta, vegyünk elő egy kör alakú, magasabb falú serpenyőt vagy piteformát (kb. 24–26 cm átmérőjű legyen, legalább 5 cm magas peremmel). Kenjük ki olívaolajjal vagy vajjal, majd enyhén lisztezzük ki.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki úgy, hogy egy kicsit nagyobb legyen, mint a forma átmérője, hiszen az oldalát is be kell borítanunk vele. Nyugodtan lehet 1-1,5 cm vastag a tészta. Ne spóroljunk vele!
Béleljük ki a formát a tésztával, alaposan nyomkodjuk bele a sarkokba is, és formáljunk egy kis peremet.
4. Töltés és rétegezés – fordított sorrendben!
Elsőként a sajt jön.
Ez a deep dish pizza egyik védjegye. Szórjunk bele bőségesen reszelt mozzarellát, majd jöhet rá a választott feltét: kolbászkarikák, sült gomba, paprika vagy spenót. Ne zsúfoljuk túl, de legyen benne bőven íz.
Ezután kanalazzuk rá a paradicsomszószt.
Fontos, hogy teljesen befedje a tölteléket, mert így fog igazán szaftos maradni a belseje, miközben a széle ropogósra sül.
Végül szórjuk meg parmezánnal a tetejét, hogy kapjon egy enyhén sós, roppanós kérget is.
5. Sütés – türelemjáték, de megéri
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra (alsó-felső sütésen). Tegyük be a pizzát, és süssük legalább 30-35 percig, amíg a tészta széle aranybarna, a teteje pedig kellemesen pirult lesz.
Ha van sütőnk alsó sütési funkcióval, az még jobban segít abban, hogy az alja is szépen átsüljön. Ha úgy látjuk, túl gyorsan barnul a teteje, fedjük le alufóliával az utolsó 10 percre.
Tálalás és tippek
Amikor kivesszük a sütőből, hagyjuk 10 percet pihenni. Tudjuk, nehéz megállni, de így nem esik szét szeleteléskor, és a sajt is visszahúzódik kicsit.
Egy éles késsel vágjuk háromszög alakú szeletekre – mint egy tortát. Egy szelet is bőven elég lehet egy embernek, mert nagyon laktató.
Tipp:
Ha vendégeket várunk, készítsünk egy húsos és egy vega változatot is. Így mindenki talál magának kedvencet.
Miért éri meg házilag elkészíteni?
Mert nem csak finomabb lesz, mint bármelyik házhoz szállított pizza, de az egész készítési folyamat is élmény. Ráadásul kedvünkre variálhatjuk a feltéteket, és pontosan tudjuk, mi kerül bele.
És persze az illat… amikor sül a sütőben, az egész konyha megtelik az olvadt sajt, a fűszeres paradicsom és a frissen sült tészta illatával.
Variációk, amiket érdemes kipróbálni
- Spinat és ricotta: A sajt alá tegyünk egy réteg ricottát, majd spenótot – mennyei párosítás.
- Sült csirke és BBQ szósz: A paradicsomszósz helyett enyhén füstös BBQ szószt használjunk, és főtt, felaprított csirkemellet.
- Extra sajtos: Használjunk 2-3 féle sajtot (pl. mozzarella, cheddar, gouda) a mély ízért.
Összességében
A deep dish pizza egy kicsit más, mint amit eddig megszoktunk. De éppen ezért olyan különleges.
Ha eddig csak képeken néztük, vagy egyszer kóstoltuk valahol nyaralás közben, itt az idő, hogy mi magunk is megcsináljuk! Reméljük, hogy a receptünkkel sikerül és ugyanannyira fogjuk szeretni, mint mi.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Baconos pizza házilag: A recept, ami után többé nem rendelsz pizzát
10 perces pizza tészta – Villámgyors recept, ha azonnal pizzára vágyunk!
Ananász a pizzán? Igen, és imádni fogjuk! – Lépésről lépésre recept, amit kár lenne kihagyni
Be the first to comment on "Deep Dish Pizza otthon? Igen, és jobb lesz, mint Chicagóban!"