4 sajtos pizza recept: ha igazán sajtimádók vagyunk
A pizza világszerte az egyik legkedveltebb étel, és miért is ne lenne az? Ropogós tészta, illatos paradicsomszósz, olvadt sajt – minden falat egy kis boldogság. De ha valami igazán gazdagra, igazán sajtosra vágyunk, akkor a 4 sajtos pizza (azaz a quattro formaggi) az, amire szükségünk van.
Ebben a cikkben négy különféle verziót is mutatunk, így biztosan megtaláljuk a kedvencünket, akár klasszikusra, akár extrára vágyunk.
Mi az a 4 sajtos pizza?
A név nem titkol semmit: négyféle sajt kerül a pizzára. Ez lehet bármilyen kombináció, de a klasszikus olasz változat gyakran mozzarellát, gorgonzolát, parmezánt és fontinát használ. Persze mi is variálhatunk kedvünk szerint – és mi most pontosan ezt is tesszük!
Alap pizzatészta recept – minden változathoz
Mielőtt belevágnánk a sajtos varázslatba, készítsük el az alap pizzatésztát, ami mindegyik recepthez használható.
Hozzávalók (2 nagy pizzához):
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl langyos víz
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük el a langyos vízben az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk 10 percet pihenni, míg felfut.
- Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót.
- Öntsük hozzá az élesztős vizet és az olajat. Dolgozzuk össze, majd gyúrjuk simára.
- Takarjuk le, és kelesszük 1 órát, míg duplájára nő.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki két vékony körlappá. Mehet is a feltét!
Most, hogy megvan az alap, jöhetnek a receptek!
1. Klasszikus quattro formaggi – az olasz alaprecept
Ez az igazi, hagyományos 4 sajtos pizza. Semmi flanc, csak a tökéletes sajtösszhang.
Hozzávalók:
- 1 adag pizzatészta
- 100 g mozzarella
- 80 g gorgonzola
- 50 g parmezán (reszelve)
- 80 g fontina (vagy helyette edami vagy gouda)
- 2 evőkanál tejföl (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
- A kinyújtott pizzatésztát kenjük meg vékonyan tejföllel – ez extra krémességet ad.
- Szórjuk rá a reszelt mozzarellát.
- Morzsoljuk rá a gorgonzolát, tegyük rá a fontina darabokat.
- Végül szórjuk meg parmezánnal.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy pizzakőre, és süssük 8–10 percig, amíg a sajt bugyog és a szélek aranybarnák lesznek.
Ez a változat az olasz éttermek kedvence – krémes, pikáns és gazdag. Ha szeretjük a kéksajtot, ezt mindenképp próbáljuk ki.
2. Magyaros 4 sajtos pizza – kis csavarral
Miért ne vinnénk bele egy kis hazai ízvilágot? Egy csipet füstösség, egy kicsi karakter – és máris más lesz az élmény.
Hozzávalók:
- 1 adag pizzatészta
- 100 g trappista
- 80 g füstölt sajt (pl. füstölt karaván vagy füstölt gouda)
- 50 g juhsajt
- 70 g mascarpone
Elkészítés:
- A tésztát nyújtsuk ki, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- A mascarponét egyenletesen kenjük el a tetején.
- Szórjuk rá a reszelt trappistát és a füstölt sajtot.
- Morzsoljuk rá a juhsajtot, és ha maradt mascarpone, kanalazzunk még egy-egy pöttyöt rá.
- 220 fokos sütőben süssük 12 percig, míg minden sajt gyönyörűen megolvad.
Ez a változat telt, erőteljes ízvilágú, mégis krémes. A mascarpone szelídít, a juhsajt és a füstölt sajt pedig adja a karaktert.
3. Fehér pizzás verzió – szósz nélkül, de mégis tökéletes
Nincs paradicsomszósz? Nem is kell. Ebben a változatban a sajtok önállóan ragyognak.
Hozzávalók:
- 1 adag pizzatészta
- 100 g mozzarella
- 80 g camembert (héj nélkül)
- 50 g reszelt grana padano
- 60 g ricotta
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 230 fokra.
- A tésztát nyújtsuk ki, és közvetlenül a tepsiben kezdjük el feltétezni.
- A ricottát kanalazzuk el a tetején, ez lesz az „alapszósz”.
- Tegyük rá a mozzarellát, a camembert darabkákat.
- Szórjuk meg a tetejét grana padanóval.
- Mehet a sütőbe kb. 10 percre.
Ez a pizza elegánsabb hangulatú, inkább lágy, krémes ízvilág jellemzi. Fehérborral isteni vacsora lehet!
4. Extra sajtos, ropogós szélekkel – sajtimádók álma
Ebben a receptben nemcsak a feltétre kerül sajt, hanem a tészta szélére is, amit előre megszórunk – így ropogós, pirult sajtszegélyt kapunk. Imádni fogjuk.
Hozzávalók:
- 1 adag pizzatészta
- 100 g cheddar
- 80 g mozzarella
- 50 g kéksajt (pl. rokfort)
- 50 g reszelt parmezán
- 2 evőkanál vaj
Elkészítés:
- A pizzatésztát nyújtsuk ki, majd kenjük meg a szélét vajjal.
- A vajas szélre szórjunk parmezánt – ez fog szépen rápirulni.
- A közepét szórjuk meg mozzarellával és cheddar sajttal.
- Morzsoljuk rá a kéksajtot.
- 240 fokon süssük kb. 8-10 percet.
Az eredmény? Látványos, illatos, ízes pizza, amit még a szélénél is öröm megenni. Nincs többé „meghagyjuk a tésztaszélét” típusú vendég!
Mivel tálaljuk a 4 sajtos pizzát?
Néha elég mellé egy friss rukkolasaláta vagy paradicsomos, balzsamecetes saláta. Ha pedig valami különlegeset szeretnénk, egy csipet méz vagy dió a tetejére igazi ízbombát jelenthet – főleg a kéksajtos verzióknál.
Tippek, trükkök, gyakori hibák
- Ne terheljük túl sajttal – ha túl sokat pakolunk rá, nem fog szépen megsülni.
- Fontos, hogy minden sajt szobahőmérsékletű legyen, mielőtt a pizzára tesszük.
- A sütőt mindig előmelegítve használjuk, minél magasabb hőmérsékleten, annál jobb.
- Ha ropogós aljat szeretnénk, süssük pizzakövön vagy felforrósított tepsin.
Összességében
A 4 sajtos pizza maga a megtestesült kényeztetés. Nincs benne hús, mégis gazdag. Egyszerű, de mégis elegáns. Ráadásul szabadon játszhatunk a sajtokkal – és ha egyszer belevágunk, garantáltan a sajtos pizza lesz az egyik legnagyobb kedvenc a házi pizzák között.
Próbáljunk ki többféle verziót, variáljuk a sajtokat bátran, és alkossuk meg a saját quattro formaggi pizzánkat! Mert az igazi gasztronómiai élvezet nem mindig a legbonyolultabb receptekben rejlik, hanem a jól megválasztott, minőségi alapanyagokban.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Pofonegyszerű, mégis isteni: így készül a kevert pizzatészta dagasztás nélkül!
Így süss igazi pizzát otthon – Kemencés recept, amit nem felejtesz el!
Kész pizzalap, teljes siker: amit eddig nem tudtál a tökéletes otthoni pizzáról!
Be the first to comment on "Olvadó sajt, ropogós tészta: 4 sajtos pizzák, amikért rajongani fogunk!"