A tökéletes vékony tésztás pizza receptje otthonra – lépésről lépésre
Ha igazi, olasz stílusú, roppanós szélű, vékony tésztás pizzára vágyunk, de nem szeretnénk pizzériába menni, akkor jó hírünk van: otthon is elkészíthetjük, és még csak nem is kell hozzá drága kemence vagy különleges eszköz. Csak egy kis odafigyelés, minőségi alapanyagok, és máris élvezhetjük a végeredményt.
Ebben a cikkben minden részletet megmutatunk. Nem csak a tészta elkészítését, hanem a sütési trükköket és a feltétek összeállítását is.
Miért imádjuk a vékony tésztás pizzát?
A vékony tésztának van valami különleges varázsa. Nem nyomja el a feltéteket, hanem épp ellenkezőleg: kiemeli az ízeket. Ropogós, mégis rugalmas. Egyszerű, de karakteres.
Ráadásul könnyebbnek érezzük, mint a vastag tésztás változatokat, így nem okoz akkora teltségérzetet. És ha jól csináljuk, akkor még gyorsabb is az elkészítése!
Hozzávalók a vékony pizza tésztához (2 nagy, kerek pizzához)
- 300 g finomliszt (BL 55)
- 3 g (kb. 1/2 tk) só
- 3 g (kb. 1/2 tk) cukor
- 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
- 180 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj
+ Extra liszt a nyújtáshoz
Tipp: használhatunk 00-s pizzalisztet is, ha szeretnénk még olaszabb eredményt, de sima finomliszttel is tökéletes lesz.
A tészta elkészítése – így lesz vékony és rugalmas
1. Lépés – Az élesztő beindítása
Egy kisebb tálban keverjük el a langyos vizet a cukorral, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele a szárítottat). Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szépen felhabzik. Ez jelzi, hogy az élesztő aktív.
2. Lépés – A tészta összeállítása
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Ezután öntsük hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Kézzel vagy robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze a tésztát.
3. Lépés – A dagasztás
Legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas állagú nem lesz. Ne hagyjuk ki ezt a lépést, ez a ropogós végeredmény titka!
4. Lépés – Kelesztés
Takarjuk le a tálat konyharuhával, és hagyjuk a tésztát kelni meleg helyen kb. 1 óráig, amíg a duplájára nő.
A feltétek – egyszerű, de minőségi alapanyagokat válasszunk
A vékony pizzára nem érdemes túl sok feltétet pakolni, mert elnehezíti a tésztát. Inkább maradjunk a klasszikus, jól bevált kombinációknál.
Alapötletek:
- Paradicsomos alap: passzírozott paradicsom, só, oregánó, bazsalikom, fokhagyma
- Mozzarella – friss vagy reszelt is jó, de a friss jobb textúrát ad
- Feltétek: sonka, gomba, szalámi, olívabogyó, rukkola, parmezán, grillezett zöldségek, stb.
Tipp: egy kis csurgatott olívaolaj a tetejére mindig jót tesz az ízeknek!
A sütés – a vékony pizza lelke
Ez az a rész, amit sokan elrontanak. Egy jó vékony pizzát forró sütőben kell sütni – minél forróbb, annál jobb.
1. Előmelegítés
Kapcsoljuk be a sütőt 250 °C-ra (vagy amennyire csak lehet), és ha van pizzasütő kő vagy vastag tepsi, azt is tegyük be előmelegíteni.
2. A tészta nyújtása
Ha megkelt a tészta, borítsuk ki lisztezett felületre, és osszuk két részre. Ezután kézzel vagy sodrófával nyújtsuk kör alakúra, minél vékonyabbra. Ha szakad, semmi gond, óvatosan igazítsuk vissza.
3. A pizza összeállítása
A nyújtott tésztát tegyük sütőpapírra vagy közvetlenül a forró tepsire/pizzakőre. Kenjük meg paradicsomszósszal, jöhet a sajt, majd a kedvenc feltétek.
4. Sütés
Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük 6-8 percig, amíg a tészta alja aranybarna, a sajt pedig szépen megolvadt.
Tipp: figyeljük közben, mert a vékony pizza gyorsan megsül!
Tálalás – egyszerűen, frissen
Ahogy kikerül a sütőből, már mehet is az asztalra. Egy kevés friss bazsalikom vagy rukkola a tetejére, esetleg egy csipet csípős olaj – és kész is.
Ne felejtsük el: a pizza mindig frissen a legfinomabb. Ha maradna, másnapra is jó, de a ropogósságából veszít.
Extra tippek, ha még jobb pizzát szeretnénk
- Próbáljuk ki hosszabb kelesztéssel: ha van időnk, a tésztát betehetjük a hűtőbe akár 24 órára is. A lassú kelesztés még finomabb ízt ad.
- Használjunk pizzakövet vagy vastag öntöttvas tepsit: ezek segítenek, hogy a tészta gyorsan és egyenletesen átsüljön.
- Ne pakoljuk túl a pizzát: a vékony tészta nem bírja a nagy mennyiségű szószt vagy feltétet.
- Kísérletezzünk a lisztekkel: fele-fele arányban durumliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel izgalmasabbá tehetjük a végeredményt.
Egy gyors variáció: fehér pizza
Ha nincs kedvünk paradicsomos alaphoz, próbáljunk ki egy úgynevezett pizza bianca változatot.
Alap:
- tejföl vagy mascarpone
- reszelt fokhagyma
- kevés só, bors
Kenjük rá ezt az alapot a nyújtott tésztára, szórjuk meg mozzarellával, és tehetünk rá párolt spenótot, gombát, lilahagymát vagy akár camembert darabokat. Sütés után meglocsolhatjuk egy kis trüffelolajjal – mennyei!
Összességében
Mire figyeljünk
- Vékony tészta = vékony nyújtás és kevés feltét
- Forró sütő = gyors és ropogós eredmény
- Egyszerű alapanyagok = tiszta, intenzív ízek
Nem kell Olaszországba utaznunk egy igazán jó vékony pizzáért. Csak egy kis gyakorlás és türelem, és hamarabb meg fogjuk tudni sütni, mint gondolnánk.
És ne feledjétek, a pizza mindig jobb, ha közösen készítjük!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
10 perces pizza tészta – Villámgyors recept, ha azonnal pizzára vágyunk!
Ananász a pizzán? Igen, és imádni fogjuk! – Lépésről lépésre recept, amit kár lenne kihagyni
Baconos pizza házilag: A recept, ami után többé nem rendelsz pizzát
Be the first to comment on "Olasz hangulat a konyhában – így készül a tökéletes vékony pizzatészta"