Olasz hangulat a konyhában – így készül a tökéletes vékony pizzatészta

Vekony teszta pizza recept
Vekony teszta pizza recept

A tökéletes vékony tésztás pizza receptje otthonra – lépésről lépésre

Ha igazi, olasz stílusú, roppanós szélű, vékony tésztás pizzára vágyunk, de nem szeretnénk pizzériába menni, akkor jó hírünk van: otthon is elkészíthetjük, és még csak nem is kell hozzá drága kemence vagy különleges eszköz. Csak egy kis odafigyelés, minőségi alapanyagok, és máris élvezhetjük a végeredményt.

Ebben a cikkben minden részletet megmutatunk. Nem csak a tészta elkészítését, hanem a sütési trükköket és a feltétek összeállítását is.

Miért imádjuk a vékony tésztás pizzát?

A vékony tésztának van valami különleges varázsa. Nem nyomja el a feltéteket, hanem épp ellenkezőleg: kiemeli az ízeket. Ropogós, mégis rugalmas. Egyszerű, de karakteres.

Ráadásul könnyebbnek érezzük, mint a vastag tésztás változatokat, így nem okoz akkora teltségérzetet. És ha jól csináljuk, akkor még gyorsabb is az elkészítése!

Hozzávalók a vékony pizza tésztához (2 nagy, kerek pizzához)

  • 300 g finomliszt (BL 55)
  • 3 g (kb. 1/2 tk) só
  • 3 g (kb. 1/2 tk) cukor
  • 7 g szárított élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 180 ml langyos víz
  • 1 evőkanál olívaolaj

+ Extra liszt a nyújtáshoz

Tipp: használhatunk 00-s pizzalisztet is, ha szeretnénk még olaszabb eredményt, de sima finomliszttel is tökéletes lesz.

A tészta elkészítése – így lesz vékony és rugalmas

1. Lépés – Az élesztő beindítása

Egy kisebb tálban keverjük el a langyos vizet a cukorral, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele a szárítottat). Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szépen felhabzik. Ez jelzi, hogy az élesztő aktív.

2. Lépés – A tészta összeállítása

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Ezután öntsük hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Kézzel vagy robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze a tésztát.

3. Lépés – A dagasztás

Legalább 10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas állagú nem lesz. Ne hagyjuk ki ezt a lépést, ez a ropogós végeredmény titka!

4. Lépés – Kelesztés

Takarjuk le a tálat konyharuhával, és hagyjuk a tésztát kelni meleg helyen kb. 1 óráig, amíg a duplájára nő.

A feltétek – egyszerű, de minőségi alapanyagokat válasszunk

A vékony pizzára nem érdemes túl sok feltétet pakolni, mert elnehezíti a tésztát. Inkább maradjunk a klasszikus, jól bevált kombinációknál.

Alapötletek:

  • Paradicsomos alap: passzírozott paradicsom, só, oregánó, bazsalikom, fokhagyma
  • Mozzarella – friss vagy reszelt is jó, de a friss jobb textúrát ad
  • Feltétek: sonka, gomba, szalámi, olívabogyó, rukkola, parmezán, grillezett zöldségek, stb.

Tipp: egy kis csurgatott olívaolaj a tetejére mindig jót tesz az ízeknek!

A sütés – a vékony pizza lelke

Ez az a rész, amit sokan elrontanak. Egy jó vékony pizzát forró sütőben kell sütni – minél forróbb, annál jobb.

1. Előmelegítés

Kapcsoljuk be a sütőt 250 °C-ra (vagy amennyire csak lehet), és ha van pizzasütő kő vagy vastag tepsi, azt is tegyük be előmelegíteni.

2. A tészta nyújtása

Ha megkelt a tészta, borítsuk ki lisztezett felületre, és osszuk két részre. Ezután kézzel vagy sodrófával nyújtsuk kör alakúra, minél vékonyabbra. Ha szakad, semmi gond, óvatosan igazítsuk vissza.

3. A pizza összeállítása

A nyújtott tésztát tegyük sütőpapírra vagy közvetlenül a forró tepsire/pizzakőre. Kenjük meg paradicsomszósszal, jöhet a sajt, majd a kedvenc feltétek.

4. Sütés

Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük 6-8 percig, amíg a tészta alja aranybarna, a sajt pedig szépen megolvadt.

Tipp: figyeljük közben, mert a vékony pizza gyorsan megsül!

Tálalás – egyszerűen, frissen

Ahogy kikerül a sütőből, már mehet is az asztalra. Egy kevés friss bazsalikom vagy rukkola a tetejére, esetleg egy csipet csípős olaj – és kész is.

Ne felejtsük el: a pizza mindig frissen a legfinomabb. Ha maradna, másnapra is jó, de a ropogósságából veszít.

Extra tippek, ha még jobb pizzát szeretnénk

  • Próbáljuk ki hosszabb kelesztéssel: ha van időnk, a tésztát betehetjük a hűtőbe akár 24 órára is. A lassú kelesztés még finomabb ízt ad.
  • Használjunk pizzakövet vagy vastag öntöttvas tepsit: ezek segítenek, hogy a tészta gyorsan és egyenletesen átsüljön.
  • Ne pakoljuk túl a pizzát: a vékony tészta nem bírja a nagy mennyiségű szószt vagy feltétet.
  • Kísérletezzünk a lisztekkel: fele-fele arányban durumliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel izgalmasabbá tehetjük a végeredményt.

Egy gyors variáció: fehér pizza

Ha nincs kedvünk paradicsomos alaphoz, próbáljunk ki egy úgynevezett pizza bianca változatot.

Alap:

  • tejföl vagy mascarpone
  • reszelt fokhagyma
  • kevés só, bors

Kenjük rá ezt az alapot a nyújtott tésztára, szórjuk meg mozzarellával, és tehetünk rá párolt spenótot, gombát, lilahagymát vagy akár camembert darabokat. Sütés után meglocsolhatjuk egy kis trüffelolajjal – mennyei!

Összességében

Mire figyeljünk

  • Vékony tészta = vékony nyújtás és kevés feltét
  • Forró sütő = gyors és ropogós eredmény
  • Egyszerű alapanyagok = tiszta, intenzív ízek

Nem kell Olaszországba utaznunk egy igazán jó vékony pizzáért. Csak egy kis gyakorlás és türelem, és hamarabb meg fogjuk tudni sütni, mint gondolnánk.

És ne feledjétek, a pizza mindig jobb, ha közösen készítjük!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

10 perces pizza tészta – Villámgyors recept, ha azonnal pizzára vágyunk!

Ananász a pizzán? Igen, és imádni fogjuk! – Lépésről lépésre recept, amit kár lenne kihagyni

Baconos pizza házilag: A recept, ami után többé nem rendelsz pizzát

Be the first to comment on "Olasz hangulat a konyhában – így készül a tökéletes vékony pizzatészta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*