Miért épp vegán pizza?
A vegán pizza nem csupán egy trend. Sokak számára életmód, másoknak egészségügyi választás, és van, aki egyszerűen csak kíváncsi, milyen egy tejtermék és hús nélküli pizza. Mi is így voltunk vele.
És tudjátok mit? Egy jól elkészített vegán pizza simán felveszi a versenyt a klasszikus verzióval!
Alapanyagok, amiket érdemes beszerezni
Az alábbi hozzávalók nagy részét már valószínűleg megtaláljuk otthon, de ha mégsem, bármelyik nagyobb boltban vagy bioboltban beszerezhetők. Íme az alap tészta és feltétek listája:
A tésztához (2 közepes pizzához):
- 500 g búzaliszt (00-s vagy sima BL55-ös is megteszi)
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz
A paradicsomos szószhoz:
- 400 ml konzerv darabolt paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- Só, bors ízlés szerint
A feltétekhez (szabadon variálható):
- 1 kisebb cukkini
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 fej lilahagyma
- 8-10 szem koktélparadicsom
- 5-6 db csiperke gomba
- Olajbogyó
- Friss bazsalikom (tálaláshoz)
Vegán „sajt” opciók:
- Készen kapható vegán reszelt sajt (pl. Violife, Sheese, vagy egyéb növényi sajtok)
- Vagy készíthetünk házi kesudiós „sajtszószt” is, ha kicsit többet pepecselnénk.
Lépésről lépésre: így készül a vegán pizza
1. A tészta elkészítése
Elsőként a pizzatésztát állítsuk össze, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen.
- Egy kis tálban keverjük el a langyos vízben a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szépen felfut.
- Közben egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd jöhet az olívaolaj.
- Öntsük hozzá az élesztős keveréket, és kézzel vagy robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze 8-10 percig, amíg rugalmas, enyhén tapadós tésztát nem kapunk.
- Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni legalább 1 órán át, amíg a duplájára nő.
Ha előre dolgoznánk, ezt a lépést akár előző este is megcsinálhatjuk, a tésztát pedig hűtőbe tehetjük.
2. A paradicsomszósz elkészítése
Míg a tészta pihen, készítsük el a házi szószt, ami sokkal finomabb, mint a bolti verzió.
- Egy kisebb lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a finomra vágott fokhagymát.
- Pár másodpercig pirítsuk, majd öntsük rá a darabolt paradicsomot.
- Ízesítsük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, és főzzük kis lángon 15-20 percig, míg kissé besűrűsödik.
- Ha simább állagot szeretnénk, turmixolhatjuk is egy botmixerrel, de ez nem kötelező.
3. Feltétek előkészítése
Ez az a rész, ahol szabadon engedhetjük a fantáziánkat.
- A cukkinit vágjuk vékony karikákra.
- A paprikát és a lilahagymát szeleteljük fel.
- A gombát tisztítsuk meg, majd szeljük vékonyra.
- A koktélparadicsomot félbevágva tegyük félre.
- Ha használunk olajbogyót, érdemes kimagozottat választani, azzal könnyebb dolgozni.
4. A pizza összeállítása
Most jön a legizgalmasabb rész! Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra, légkeveréses módban, ha van ilyen opció.
- A megkelt tésztát osszuk ketté. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra vagy sütőtepsi méretűre, ki hogyan szereti.
- Tegyük a tésztát sütőpapíros tepsire.
- Kenjük meg a házi paradicsomszósszal.
- Szépen rendezzük el rajta a zöldségeket. Nem baj, ha kicsit túlzásba esünk – ez egy gazdag, bőséges vegán pizza lesz!
- Ha boltban vett vegán sajtot használunk, szórjuk rá most.
- Ha kesudió sajtszószt készítettünk, azt kanalazzuk a tetejére pöttyökben.
5. Sütés
Tegyük a pizzát a forró sütőbe, és süssük 12-15 percig, amíg a tészta aranybarna lesz és a feltétek megsülnek. Ha nagyon sok zöldséget tettünk rá, lehet, hogy kell még 2-3 perc extra idő. Figyeljük a széleket – ha enyhén megpirulnak, akkor tökéletes.
6. Tálalás – friss bazsalikommal az igazi
A kész pizzát hagyjuk 2-3 percet hűlni, majd szórjuk meg friss bazsalikomlevéllel. Ha szeretnénk, csorgathatunk rá egy kevés olívaolajat is.
És kész is vagyunk! Már csak egy éles pizza-vágóra és egy jó étvágyra van szükség.
Tipp: Kesudióból „sajtszósz” házilag
Ha nem használunk kész vegán sajtot, a következő egyszerű recepttel magunk is készíthetünk egy krémes, sajtos ízvilágú szószt:
Hozzávalók:
- 100 g kesudió (legalább 2 órára áztatva)
- 1 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális, de nagyon finom sajtos ízt ad)
- Fél gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál citromlé
- 100 ml növényi tej vagy víz
- Csipet só
Turmixoljuk az egészet simára, és már kész is! Szépen olvad, sőt, pirulás közben még nyúlóssá is válik egy kicsit a tetején.
Variációk, ha újítanánk
A vegán pizza egyik legjobb tulajdonsága a végtelen kombinációs lehetőség. Próbáljuk ki például az alábbiakat:
- Sütőtökös–zsályás változat: ősszel mennyei!
- Füstölt tofu szeletek – extra fehérje és íz!
- Pikáns csicseriborsó és jalapeño – ha bírjuk a csípőset.
- Pestós alap paradicsom helyett, friss rukkolával a tetején.
Összességében
Megéri belevágni…
Egy jó vegán pizza nem bonyolult, csak kicsit más gondolkodást igényel. Ha egyszer belevágunk, garantáltan nem ez lesz az utolsó alkalom. A hozzávalók is könnyen variálhatók, és bátran kísérletezhetünk, hiszen itt tényleg nincs egyetlen „igazi” recept.
Próbáljuk ki, süssük meg, és osszuk meg másokkal is! Egy dolog biztos: a házi vegán pizzánknak illata és íze is utánozhatatlan lesz.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Baconos pizza házilag: A recept, ami után többé nem rendelsz pizzát
10 perces pizza tészta – Villámgyors recept, ha azonnal pizzára vágyunk!
Ananász a pizzán? Igen, és imádni fogjuk! – Lépésről lépésre recept, amit kár lenne kihagyni
Be the first to comment on "A vegán pizza, amit mindenki imádni fog – hús nélkül is mennyei!"