Kelt pizzatészta recept – A tökéletes házi alap minden pizzához
Kinek ne futna össze a nyál a szájában egy illatos, frissen sült, kívül ropogós, belül puha pizzatésztára gondolva? Pláne akkor, ha mi magunk készítettük el, szeretettel, otthon, friss hozzávalókból.
Ebben a blogcikkben megosztjuk veletek a kelt pizzatészta receptünket, amelyet évek óta használunk, és még sosem vallott kudarcot. Ráadásul nem csak finom, de elkészíteni is sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk!
Miért jó a kelt tészta pizzához?
A pizzatészta lelke a kovászosodás. Amikor egy tészta megkel, a benne lévő élesztőgombák dolgozni kezdenek, levegőt termelnek, a tésztánk ettől válik könnyűvé, lyukacsossá, de mégis rugalmas marad. Ez különösen fontos, ha nem lapos, ropogós olasz pizzát szeretnénk, hanem egy kicsit vastagabb, házi stílusú, puha, kicsit kenyérszerű pizzát. Az, amit szinte már magában is szívesen eszünk meg.
Hozzávalók – Amit előkészítünk
Ez a mennyiség kb. 2 közepes méretű kerek pizzához vagy 1 nagy tepsis pizzához elegendő.
- 500 g finomliszt (BL55-ös a legjobb)
- 300 ml langyos víz
- 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj (de sima napraforgóolaj is megteszi)
A lisztet szitáljuk át, így levegősebb lesz a tészta, könnyebb vele dolgozni, és a végeredmény is szebb, lazább.
Lépésről lépésre: Így készül a házi kelt pizzatészta
1. Az élesztő felfuttatása
Ez az egyik legfontosabb lépés, de nem bonyolult.
Egy kis tálkába öntsünk kb. 100 ml langyos vizet, morzsoljuk bele a friss élesztőt (vagy szórjuk bele a szárítottat), és adjuk hozzá a cukrot. Keverjük el, majd hagyjuk pihenni 5-10 percig. Akkor jó, ha habos, kissé krémes állagú lesz – ez azt jelzi, hogy az élesztő aktív.
Ha nem történik semmi, valószínűleg túl meleg vagy túl hideg volt a víz, esetleg az élesztő már nem friss. Ilyenkor érdemes újrakezdeni.
2. A tészta összeállítása
Egy nagy keverőtálba öntsük a lisztet és a sót, keverjük össze. Ezután jöhet az olaj, a felfuttatott élesztő és a maradék langyos víz.
Kézzel vagy géppel kezdjük el összedolgozni. Először ragacsos lesz, de ne aggódjunk – néhány perc múlva szépen összeáll. Akkor jó, ha puha, kissé rugalmas, de már nem ragad a kezünkhöz.
3. Dagasztás – a titok nyitja
Itt jön a varázslat. Ha kézzel dagasztjuk, szánjunk rá legalább 8-10 percet. A mozdulatok legyenek határozottak, de ne erőltessük túl – a lényeg, hogy a tészta sima, fényes, rugalmas legyen. Ha van dagasztókaros gépünk, még jobb, az elvégzi helyettünk a munkát.
4. Kelesztés – türelemjáték
A kidolgozott tésztát gömbölyítsük szép formára, kenjük meg egy kevés olajjal, és tegyük egy tiszta tálba. Fedjük le konyharuhával, és hagyjuk kelni legalább 1 órát. A lényeg: duplájára kell nőnie.
Ha hűvös van a konyhában, tegyük meleg helyre – például a sütőbe, amit előzőleg pár percre felfűtöttünk, majd lekapcsoltunk.
Formázás és előkészítés a sütéshez
Miután a tésztánk megkelt, gyengéden nyomjuk ki belőle a levegőt. Vágjuk ketté (ha két pizzát szeretnénk), és formázzuk kedvünkre – kör vagy téglalap alakra.
Ne használjunk nyújtófát, ha nem muszáj! Inkább kézzel húzogassuk, igazgassuk – így jobban megmaradnak a buborékok, és finomabb lesz a végeredmény.
Tegyük sütőpapíros tepsire vagy pizzakőre.
Mivel kenjük meg, mit tegyünk rá?
Na, itt jön a kreatív rész!
Mi általában egy egyszerű paradicsomos alapot használunk: passzírozott paradicsom, só, bors, oregánó, egy kis fokhagyma, és néha egy kis bazsalikom. Ezt kenjük szét a tésztán, majd jöhetnek a feltétek.
Sajt mindig legyen – de ne ragaszkodjunk csak a trappistához. Próbáljunk ki mozzarellát, füstölt sajtot, kecskesajtot is. A húsimádók tehetnek rá sonkát, kolbászt, bacon-t, a zöldségkedvelők pedig paprikát, hagymát, gombát, kukoricát, spenótot. A lehetőségek tárháza végtelen.
Sütés – itt nem szabad hibázni!
Melegítsük elő a sütőt minimálisan 220-230°C-ra. Ha van légkeverés, használjuk. Ha van pizzakövünk, az még jobb – forrósítsuk be jó előre.
A pizza sütési ideje kb. 10-15 perc, attól függően, milyen vastag a tészta és milyen feltéteket tettünk rá. Akkor jó, ha a széle szép aranybarna, az alja enyhén ropogós, és a sajt megolvadt, buborékos.
Fontos: ne nyitogassuk a sütőt, csak ha már biztosak vagyunk benne, hogy kész!
Extra tippek, ha még profibban szeretnénk
- A tésztát akár előző este is elkészíthetjük, és a hűtőben lassan keleszthetjük másnapig. Ettől még ízletesebb és lazább lesz.
- Egy kevés teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával diósabb, gazdagabb ízt kapunk.
- Olívaolaj helyett próbáljuk ki fokhagymás vagy bazsalikomos olajjal megkenni a tésztát a feltét alá.
- Ha szeretjük a vastagabb pizzát, hagyjuk még egy kicsit kelni a formázás után is, mielőtt betennénk a sütőbe.
Mit tegyünk, ha marad a tésztából?
Semmi pánik! A tészta légmentesen lezárva 2-3 napig is eláll a hűtőben. Sőt, akár le is fagyaszthatjuk – csak formázzunk belőle kis gombócokat, csomagoljuk be folpackba, és mehet a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt elég 2-3 órával kivenni, felengedni, és már dolgozhatunk is vele újra.
Összességében
Egy falat Olaszország – itthon…
A kelt pizzatészta nemcsak egy recept – hanem egy kis rituálé, egy élmény, amit megoszthatunk a családdal, a barátokkal, vagy csak élvezhetünk ketten egy borozós estén. A tészta készítése közben érezhetjük a liszt illatát, a kelő tészta puhaságát, és azt a furcsa örömöt, hogy valami igazán jót alkottunk.
Próbáljátok ki, játsszatok az ízekkel, és élvezzétek a friss, ropogós, mégis puha házi pizza minden falatját. Mert nincs is jobb annál, mint amikor a konyhából Olaszország illata árad!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Hogyan süss tökéletes pizzát kemencében? Füstös ízek, ropogós tészta, igazi olasz élmény otthon!
Ez a vega pizza recept még a húsimádókat is leveszi a lábukról!
Titkos összetevő a tökéletes pizzához: Így készíts mennyei paradicsom pizzaszószt otthon!
Be the first to comment on "A legpuhább, legfinomabb házi pizzatészta – Kelt alap, amit egyszerűen nem lehet elrontani!"