Finom pizza tészta készítése otthon
Lépésről lépésre, ahogy mi is csináljuk!
Van annál jobb, mint amikor az egész házat belengi a frissen sülő pizza illata? Szerintünk aligha. És ami még jobb, hogy egy igazán finom pizza tészta elkészítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint sokan gondolják.
Sokan azt hiszik, hogy az igazi olasz pizzatészta titka valami varázslatban rejlik. De nem. Csupán jó minőségű alapanyagokra, egy kis türelemre és néhány bevált trükkre van szükség.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon isteni, ropogós, mégis puha pizzatésztát. Olyat, ami után garantáltan nem fogunk többé fagyasztott pizzát venni!
Mi kell egy jó pizza tésztához?
Először is nézzük meg, mire van szükségünk az alap pizzatésztához. Nem bonyolítjuk túl, csak a legfontosabbakat használjuk.
Hozzávalók (4 db 30 cm-es pizzához):
- 500 g finomliszt (BL55 vagy pizzaliszt – Tipo 00, ha van)
- 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz
Az alap pizza tészta elkészítése lépésről lépésre
Következzen az a rész, amit imádunk – a tészta gyúrása. Itt kezdődik az igazi varázslat!
1. Élesztő felfuttatása
- Egy kis tálban keverjük össze a langyos vizet, a cukrot és az élesztőt.
- Várjunk 5-10 percet, amíg az élesztő felhabzik. Ez jelzi, hogy dolgozik. Ha nem habzik, valószínűleg az élesztő nem jó – ne folytassuk, inkább próbáljuk újra friss élesztővel.
2. Liszt, só és olívaolaj összekeverése
- Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet.
- Szórjuk hozzá a sót, majd adjuk hozzá az olívaolajat.
- Fontos: a sót ne tegyük közvetlenül az élesztős vízhez, mert az gátolja az élesztő működését.
3. Tészta összeállítása
- Az élesztős vizet fokozatosan öntsük a liszthez.
- Kezdjük el egy fakanállal összedolgozni, majd amikor már nehezebb keverni, jöhet a kéz!
- Gyúrjuk addig, amíg egy sima, rugalmas, kissé puha, de nem ragacsos tésztát kapunk.
4. Gyúrás – a siker kulcsa
- Legalább 8-10 percig gyúrjuk.
- Ha van konyhai robotgép dagasztó spirállal, nyugodtan használjuk, de kézzel is remekül működik.
- A jó tészta sima, fényes felületű és rugalmas. Ha belenyomjuk az ujjunkat, lassan visszaugrik.
Kelesztés – hagyjuk dolgozni az időt!
- A kész tésztát formázzuk cipóvá.
- Egy nagy tálat olajozzunk ki vékonyan, tegyük bele a tésztát, majd fedjük le konyharuhával vagy fóliával.
- Meleg, huzatmentes helyen kelesszük 1-1,5 órán át, amíg a duplájára nő.
Tipp: Ha van időnk, akár hűtőben is keleszthetjük 8-24 órán át. Így még finomabb, zamatosabb lesz a tészta. Ez az igazi “slow food” módszer!
Tészta formázása – vékony vagy vastag?
Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát.
1. Osszuk 4 egyforma részre.
2. Mindegyikből formázzunk kis gombócokat.
3. Letakarva pihentessük 10 percig – így könnyebb lesz nyújtani.
Ezután kézzel húzogatva, finoman nyomkodva, vagy sodrófával kinyújtjuk. Ki mennyire szereti: vékony, olaszos alap vagy kicsit vastagabb, puhább tészta. Mindkettő tökéletes!
Tipp: Ne féljünk kézzel formázni. A pizzériákban is így csinálják, nem sodrófával!
Hogyan süssük tökéletesre?
A sütés az egyik legfontosabb része az egész folyamatnak. És itt jön a nagy trükk: a hő!
1. Sütő előmelegítése
- A sütőt melegítsük elő 250-270 fokra, amilyen forróra csak engedi.
- Tegyünk be egy pizzakövet, egy vastagabb sütőlemezt vagy egy tepsit már az elején, hogy az is felforrósodjon.
2. Feltétek – de ne túl sokat!
- Kenjük meg a tésztát egy evőkanál paradicsomszósszal.
- Szórjunk rá egy kis reszelt mozzarellát.
- Mehet rá sonka, gomba, olívabogyó – amihez éppen kedvünk van. De ne essünk túlzásba, mert a sok feltét eláztatja a tésztát!
3. Sütés
- A pizzát csúsztassuk rá a forró kőre vagy a tepsire.
- 6-9 perc alatt készre sül – a széle hólyagos, picit megpirult, az alja ropogós, a belseje puha.
Gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni
- Nem elég forró a sütő: akkor lesz tökéletes a tészta, ha brutálisan forró.
- Túl sok feltét: elázik, nem sül át.
- Nem elég a gyúrás: kemény, tömör marad a tészta.
- Kelesztés kihagyása: lapos, íztelen, rágós lesz a pizza.
Variációk – egy tészta, több lehetőség
Ez az alaprecept szuper rugalmas. Néhány ötlet, ha szeretnénk kísérletezni:
- Teljes kiőrlésű liszttel: keverjünk a sima liszthez 20-30%-ot.
- Fokhagymás tészta: adjunk a tésztához egy gerezd zúzott fokhagymát és egy csipet oregánót.
- Vastag amerikai stílusú pizza: ne nyújtsuk túl vékonyra, és süssük picit hosszabb ideig, alacsonyabb hőfokon (230°C).
Összességében
Miért éri meg otthon pizzát sütni?
Mert egyszerű. Mert olcsóbb, mint rendelni. És mert olyan lesz, amilyennek mi szeretnénk. Vastagabb, vékonyabb, paradicsomosabb, sajtosabb – a mi ízlésünkre szabva.
Az pedig már csak hab a tortán, hogy a gyerekek imádnak segíteni a tészta gyúrásában, formázásában. Egy közös pizzaest mindig élmény!
Próbáljátok ki, és garantálom:
Soha többé nem akartok majd boltban pizzát venni!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Imádod a pizzát, de kerülöd a glutént? Ez a tészta recept megváltoztat mindent!
A pizza, ahogy az olaszok csinálják – a recept, ami megváltoztat mindent!
Be the first to comment on "Így készül az igazi, omlós és ropogós pizza tészta otthon – egyszerűbben, mint hinnéd!"