Felejtsd el a rendelt pizzát! Így készül a villámgyors bögrés pizza otthon!

Egyszerű bögrés pizzatészta
Egyszerű bögrés pizzatészta

Egyszerű bögrés pizzatészta – házi pizza percek alatt

Ugye ismerős az érzés, amikor hirtelen ránk tör a pizza utáni vágy, de semmi kedvünk dagasztani, keleszteni, méregetni? Nos, mi pontosan ezért imádjuk a bögrés pizzatésztát. Nincs szükség mérlegre, bonyolult eszközökre, csak egy sima bögre kell – na meg egy kis lelkesedés.

Ebben a cikkben megmutatjuk nektek, hogyan készíthettek gyorsan, egyszerűen, mégis elképesztően finom házi pizzát.

Ráadásul garantáljuk, hogy utána már nem fogtok boltit rendelni!

Miért imádjuk a bögrés pizzatésztát?

Egyszerű. Gyors. Hibázni szinte lehetetlen.

Nem kell méricskélni, nem kell hozzá profi felszerelés. A bögre a mérce, amit biztosan minden konyhában megtalálunk.

Ez a recept azért zseniális, mert:

  • 10 perc alatt összeállítható.
  • Nem kell hosszasan keleszteni.
  • Puha, mégis könnyed tészta lesz belőle.
  • Teljesen testre szabható, akár vastagabb, akár vékonyabb tésztát szeretnénk.

És ami a legjobb: a gyerekek is imádnak segíteni az elkészítésében!

Hozzávalók a bögrés pizzatésztához

Egy bögre = 2,5 dl

  • 2 bögre finomliszt (BL55)
  • 1 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 bő teáskanál szárított élesztő (instant)
  • 3/4 bögre langyos víz (kb. 180 ml)

Tipp: Ha ropogósabb tésztát szeretnénk, keverhetünk a lisztbe 2-3 evőkanál búzadarát vagy kukoricalisztet is.

Lépésről lépésre: így készül az egyszerű bögrés pizzatészta

1. Előkészítjük az alapanyagokat

Fogjunk egy nagyobb keverőtálat. Mérjünk ki minden hozzávalót a bögrével – nincs szükség mérlegre. A víz legyen langyos, de ne forró, különben az élesztő nem fog dolgozni, vagy meg is halhat.

2. Az élesztő beindítása

A langyos vízhez keverjük hozzá az 1 teáskanál cukrot és az élesztőt. Várjunk vele 5-7 percet, amíg kissé habosodni kezd. Ez jelzi, hogy az élesztő aktív és dolgozik.
Ha instant élesztőt használunk, akár ezt a lépést ki is hagyhatjuk, és mehet minden egyből a liszthez. De mi szeretünk biztosra menni!

3. A tészta összeállítása

A lisztet keverjük össze a sóval egy tálban. Jöhet bele az olívaolaj, majd az élesztős víz. Kezdjük el fakanállal, majd kézzel összedolgozni. Pár perc gyúrás bőven elég.
A tészta legyen puha, de ne ragadjon túlzottan. Ha túl száraz, adjunk hozzá még egy kevés vizet. Ha túl ragacsos, hintsük meg liszttel.

4. Pihentetés – de nem órákig!

Letakarjuk a tálat egy tiszta konyharuhával. Elég, ha 10-15 percet pihen meleg helyen. Nem kell, hogy óriásira nőjön – csak lazuljon el egy kicsit.

5. A tészta formázása

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Vastagsága teljesen rajtunk múlik:

  • Ha ropogós, vékony pizzát szeretnénk, kb. 0,5 cm vastagra nyújtsuk.
  • Ha puhább, kenyérszerűbb tésztát szeretünk, hagyjuk 1 cm körül.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy nagy tepsihez pont jó ez az adag.

Pizzaszósz – mert ezen is sok múlik

Persze, vehetünk boltit. De mi inkább ezt ajánljuk, mert 2 perc alatt kész:

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 csipet só, bors
  • 1 csipet fokhagymapor (opcionális)

Keverjük össze. Kész is.

Feltétek – itt jön a kreativitás!

Ez a legjobb rész, ugye? Nincs szabály.

Mi általában ezt szoktuk használni:

  • Reszelt mozzarella (alap)
  • Sonka, szalámi, kolbász
  • Kukorica, lilahagyma, olajbogyó
  • Friss paradicsom, paprika, gomba

De ha úgy adódik, mehet rá akár maradék sült hús, sajtkrém pöttyök, rukkola, vagy bármi, amit a hűtőben találunk.

Sütés – a siker kulcsa

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra (alsó-felső sütés). Ha van pizzakövünk, használjuk, de sima tepsi is tökéletes.

A pizza 10-12 perc alatt gyönyörűen megsül. Akkor jó, amikor a széle aranybarna, a sajt pedig buborékos és olvadozik.

Tipp: Ha ropogósabb tésztát szeretnénk, az utolsó 2 percre állítsuk légkeverésre.

És kész – szeleteljük, falatozzuk!

Frissen forrón az igazi. Egy szelet, két szelet… aztán azon kapjuk magunkat, hogy már csak a morzsák maradtak.
Garantáltan mosolyt csal mindenki arcára. És az a legjobb benne, hogy pontosan tudjuk, mi van benne – nincs adalék, nincs műanyag íz, csak tiszta, házi szeretet.

Variációk, ha kísérleteznénk

  • Fokhagymás tészta: A vízhez keverjünk egy gerezd reszelt fokhagymát.
  • Teljes kiőrlésű verzió: 1 bögre fehér liszt + 1 bögre teljes kiőrlésű liszt.
  • Gluténmentes: Speciális gluténmentes lisztkeverékkel is működik, de ott több víz kellhet.
  • Serpenyős pizza: Ha nincs sütőnk, serpenyőben is megsüthetjük. Lefedve, közepes lángon, 10 perc alatt kész.

Gyakori kérdések a bögrés pizzatésztával kapcsolatban

Kell-e dagasztani?
Pár perc kézzel bőven elég. Nem kell izzadságig gyúrni.

Nem kell hosszasan keleszteni?
Nem! Elég egy 10-15 perces pihentetés, és már mehet is a tepsibe.

Lehet előre elkészíteni?
Abszolút. A tésztát folpackba tekerve hűtőben 1 napig eláll. Sőt, le is fagyasztható.

Milyen sajtot tegyünk rá?
A klasszikus mozzarella a legjobb, de trappista, edami vagy bármilyen reszelt sajt is tökéletes.

Összességében

Miért érdemes kipróbálni?

Mert gyors. Mert egyszerű. És mert működik.

Ez a bögrés pizzatészta recept megmutatja, hogy a házi pizza nem luxus, hanem egy könnyen elérhető, hétköznapi élvezet. Legyen szó egy lustálkodós vasárnapról, egy gyors vacsiról vagy egy baráti összejövetelről – mindig bevethető.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A tökéletes olasz paradicsomszósz titka – egyszerű, mégis zseniális!

Hány fokon süssük a pizzát? – A tökéletes tészta titka otthoni sütőben!

3 zseniális recept elektromos pizzasütőhöz – így lesz otthon is pizzériás élményed!

Be the first to comment on "Felejtsd el a rendelt pizzát! Így készül a villámgyors bögrés pizza otthon!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*