Calzone készítése otthon: a töltött pizzazseni, amit imádni fogunk
Ha már unjuk a hagyományos pizzát, de mégis rajongunk az olasz ízekért, akkor a calzone lesz a tökéletes választás. Ez a félbehajtott, töltött pizzatészta nemcsak mutatós, hanem brutálisan finom is. Ráadásul remek lehetőség arra, hogy egy kis maradékot is újrahasznosítsunk – legyen az egy kis sonka, sajt, zöldség vagy akár egy adag bolognai.
Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készül a tökéletes calzone otthon, úgy, hogy bárki neki merjen állni.
Mi is az a calzone?
A calzone eredetileg Nápolyból származik, és az olasz „nadrág” szóból kapta a nevét, mert úgy néz ki, mintha összehajtottuk volna. Olyan, mintha egy töltött pizzazsebet sütnénk – kívül ropogós, belül olvadt sajt és gazdag töltelék vár ránk.
Az egyik legjobb dolog benne az, hogy abszolút testreszabható. Mi döntjük el, mit rejt a tészta belseje.
Hozzávalók a tésztához (4 calzone-hoz):
- 500 g finomliszt
- 1 tasak (7 g) szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 300 ml langyos víz
Ez a klasszikus pizzatésztarecept. Ha már van bevált verziónk, nyugodtan használjuk azt is. A lényeg a ruganyos, jól nyújtható tészta.
Alapötletek a töltelékhez
A calzone lényege a töltelék – itt tudunk igazán kreatívak lenni! Íme néhány bevált kombináció:
1. Klasszikus sonkás-sajtos
- reszelt mozzarella
- főtt sonka apróra vágva
- paradicsomszósz (nem kötelező, de jó alapnak)
- oregánó
2. Gombás-sajtos
- pirított gomba
- mozzarella
- kevés fokhagyma
- friss bazsalikom
3. Spenótos-ricottás
- friss spenót (előpirítva)
- ricotta
- parmezán
- szerecsendió (egy csipetnyi)
Mi most a klasszikus sonkás-sajtos verziót fogjuk végigcsinálni, de a technika minden töltelékre ugyanaz.
A calzone készítése lépésről lépésre
1. A tészta elkészítése
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Ezután öntsük hozzá az olívaolajat, majd fokozatosan a langyos vizet. Kezdjük el kézzel összedolgozni, majd gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, cseppentsünk még vizet.
Legalább 8-10 percig gyúrjuk – ez fontos! Akkor jó, ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz, de még rugalmas marad.
Ezután tegyük vissza a tálba, fedjük le konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órát. A duplájára kell nőnie.
2. A töltelék előkészítése
Amíg a tészta kel, előkészíthetjük a tölteléket. Ha használunk paradicsomszószt, azt is most készítsük el:
Gyors paradicsomszósz recept:
- 1 kis konzerv hámozott paradicsom
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, oregánó
Forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Főzzük 10 percig, majd botmixerrel pürésítsük. Ennyi az egész.
A sonkát vágjuk apróra, a sajtot reszeljük le, a fűszereket készítsük elő. A gomba, a spenót vagy az egyéb zöldségek pirítását is ekkor ejtsük meg.
3. A tészta formázása
Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre, és osszuk 4 egyforma részre. Formázzunk belőlük gombócokat, majd nyújtsuk őket kb. 25-30 cm átmérőjű, kör alakú lappá.
Nem baj, ha nem teljesen szabályos – ez házi, nem gyári calzone!
4. Töltés és hajtogatás
A kinyújtott tészta egyik felére kanalazzunk egy kevés paradicsomszószt, majd szórjuk meg a választott töltelékkel. Ne vigyük túlzásba – ha túl sok kerül bele, nehéz lesz hajtani, és könnyen kiszakadhat.
Miután rátettük a sonkát, a sajtot és a fűszereket, hajtsuk rá a tészta másik felét, mint egy félholdat. A széleket jól nyomkodjuk össze – akár egy villával is lenyomkodhatjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
5. Sütés
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Ha van pizzakövünk, használjuk bátran – de egy sima sütőlemez is tökéletes.
A calzonékat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket kenjük meg egy kis olívaolajjal vagy tojással (attól függően, mennyire szeretnénk aranybarnára).
Villával szurkáljunk néhány kis lyukat a tetejére, hogy a gőz távozni tudjon.
Süssük őket 15-20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz a külsejük.
Tálalás és tippek
A frissen sült calzone illata egyszerűen mennyei. Pár perc pihentetés után már szeletelhetjük is. Kínálhatunk mellé egy kis paradicsomos mártogatóst vagy salátát – de simán magában is tökéletes.
Tipp 1: A maradék calzone másnapra is jó – hidegen vagy újramelegítve is finom.
Tipp 2: Fagyasztani is lehet! A kész, de még nyers calzonékat le is fagyaszthatjuk, és amikor kell, csak bedobjuk a sütőbe.
Tipp 3: Lehet mini verziókat is készíteni vendégvárónak, gyerekeknek, piknikre. Csak kisebb adag tésztát nyújtsunk, kevesebb töltelékkel.
Miért szeretjük a calzonét?
Mert egyszerű, mégis különleges. Egy picit más, mint a megszokott pizza. És pont ez a jó benne. Olyan, mint egy olaszos meglepetéscsomag – minden falatnál új élmény.
A házi calzone ráadásul teljesen testre szabható. Ha vegetáriánus verziót szeretnénk, könnyedén megoldható. Ha maradékokat hasznosítanánk újra, szintén tökéletes választás.
És ami a legjobb: nem kell hozzá semmi extra konyhai eszköz vagy tudás.
Összességében
Reméljük, sikerült meghoznunk a kedvet egy jó kis calzone-hoz. Nem kell hozzá sok minden – egy kis türelem, jó alapanyagok, és egy kis kreativitás.
És ne feledjük: az első darab talán még nem lesz tökéletes, de minden egyes újabb próbálkozásnál egyre jobbak leszünk.
Vágjatok bele, és osszátok meg velünk is, milyen töltelékkel sikerült a legjobban!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
TOP 7 fagyasztott pizza, amit tényleg érdemes megvenni!
Így készül a tökéletes vegán pizzatészta – egyszerűen, otthon, isteni finoman
A legpuhább, legfinomabb házi pizzatészta – Kelt alap, amit egyszerűen nem lehet elrontani!
Be the first to comment on "Töltött pizzacsoda házilag – így készül a tökéletes calzone!"