Ez a házi bolognese pizza mindenkit levesz a lábáról – próbáld ki te is!

Bolognese pizza recept
Bolognese pizza recept

Bolognese pizza recept – amikor két klasszikus találkozik

A bolognai spagetti és a pizza két örök klasszikus. De mi történik, ha a kettőt összekeverjük? Egy mennyei vacsora! A bolognese pizza pontosan ezt az élményt adja: szaftos, húsos feltét ropogós tésztán, nyúlós sajttal a tetején. Nálunk családi kedvenc lett – és garantáljuk, hogy nálatok is az lesz, ha egyszer kipróbáljátok!

Most megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készítsük el otthon. Nincs szükség bonyolult technikákra vagy beszerezhetetlen alapanyagokra. Egy kis türelem, némi szenvedély, és jöhet is a saját készítésű bolognese pizza.

Hozzávalók – mire lesz szükségünk?

Kezdjük az alapokkal. Először is készítenünk kell egy jó pizzatésztát, majd egy gazdag bolognai szószt. A végén pedig jöhet a feltétek összeállítása és a sütés.

A pizzatésztához (2 db 28-30 cm-es pizzához):

  • 500 g finomliszt (BL55)
  • 7 g szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 2 ek olívaolaj
  • kb. 3 dl langyos víz

A bolognai szószhoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g darált marhahús
  • 400 ml hámozott paradicsom konzerv (vagy passata)
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • só, bors ízlés szerint

A feltéthez:

  • 200 g reszelt mozzarella sajt
  • friss bazsalikom levelek (opcionális)
  • kevés reszelt parmezán (extra ízért)

Lépésről lépésre: így készül a bolognese pizza

1. A tészta elkészítése

Először is, keverjük el az élesztőt a langyos vízben egy csipet cukorral. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk bele és várjunk 5-10 percet, míg felfut.
A lisztet szórjuk egy nagy tálba, keverjük bele a sót, majd öntsük hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Kezdjük el összegyúrni – először egy fakanállal, majd kézzel.

Ha túl ragacsos, adjunk még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, akkor néhány csepp vízzel lazítsunk rajta. Akkor jó, ha egy sima, rugalmas gombócot kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz.

Takarjuk le, és hagyjuk kelni 1-1,5 órán át meleg helyen. A tészta a duplájára fog dagadni – ez a cél.

2. Közben jöhet a bolognai ragu

Amíg a tészta kel, elkészítjük a húsos szószt. Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat. A felaprított hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.

Ezután jöhet a darált hús. Pirítsuk addig, míg barnulni kezd, és eltűnik a nyers színe. Sózzuk, borsozzuk, majd jöhet a paradicsompüré, amit alaposan keverjünk el a húsban.

Öntsük hozzá a hámozott paradicsomot (vagy a passata-t), szórjuk meg az oregánóval és bazsalikommal. Fedő alatt, közepes lángon főzzük 20-25 percig, amíg jó sűrű nem lesz.

A végén még sóval, borssal beállíthatjuk az ízeket. A ragunak karakteresnek, de nem túl sósnak kell lennie.

3. Tészta kinyújtása és az előkészítés

Ha megkelt a tésztánk, borítsuk ki lisztezett felületre, és osszuk kétfelé.

Nyújtsuk ki őket kör alakúra, kb. 28-30 cm átmérőjűre. Ha nincs nyújtófánk, a kéz is megteszi – formázhatjuk kézzel is a pizzát.

Tegyük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, vagy pizzakőre, ha van.

4. A pizza összeállítása

A tésztára kanalazzunk bőven a bolognai szószból. Egyengessük el egyenletesen, úgy, hogy maradjon egy kis perem a szélén.

Ezután szórjuk rá a reszelt mozzarellát. Ne sajnáljuk – ettől lesz igazán nyúlós és ínycsiklandó a pizza.

Ha szeretjük, egy kis parmezánnal is megszórhatjuk, az még rátesz egy lapáttal.

5. Sütés

A sütőt melegítsük elő 230-250 °C-ra. Ha van pizzaállás vagy pizzakő, az a legjobb. Minél forróbb a sütő, annál jobb lesz a végeredmény.
Süssük a pizzát 8-12 percig, amíg a széle szép aranybarna nem lesz, a sajt pedig ráolvad a húsos szószra.

Figyeljünk közben, mert minden sütő más! Az első próbánál érdemes folyamatosan ellenőrizni.

6. Tálalás

Amikor kész, vegyük ki a pizzát, hagyjuk 2-3 percet pihenni, majd szórjuk meg friss bazsalikommal.
Szeleteljük, és már tálalhatjuk is!

Extra tippek, ha még tovább fokoznánk az élményt

  • A bolognai szószt előre is elkészíthetjük – másnap még ízesebb lesz.
  • Ha van maradék húsos ragu, felhasználhatjuk spagettihez vagy lasagnéba is.
  • Próbálkozhatunk házi pizzaszósszal is az alap alá, ha extra paradicsomos ízre vágyunk.
  • A tésztába keverhetünk egy csipet fokhagymaport vagy oregánót, így már az alap is ízesebb lesz.

Miért szeretjük ennyire a bolognese pizzát?

Mert egyesíti két világ legjobbjait: a pizza ropogósságát és a bolognai szósz telt, gazdag ízvilágát. Nálunk mindig elfogy. Gyerekek is imádják, és még a vendégek is rácsodálkoznak, milyen jó ötlet!

És ami a legjobb benne: nem kell profi szakácsnak lennünk ahhoz, hogy elkészítsük.

Összességében

Ha eddig csak pizzériában ettünk különleges pizzákat, itt az idő, hogy otthon is kipróbáljunk valami újat. A bolognese pizza remek kiindulópont, mert minden hozzávaló ismerős, az íz mégis különleges.

Készítsük el, próbálgassuk, és kísérletezzünk vele bátran! Egy biztos: ha egyszer megkóstoljuk, újra és újra vissza fogunk térni ehhez a recepthez.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pizzát 10 perc alatt? Fedezd fel az Air Fryer titkos receptjét, amitől mindenki odalesz!

Canotto pizza recept: A nápolyi pizza csúcsa, amit otthon is elkészíthetsz!

Olasz tonhalas pizza otthon: Ropogós tészta, szaftos feltét, ellenállhatatlan ízek!

Be the first to comment on "Ez a házi bolognese pizza mindenkit levesz a lábáról – próbáld ki te is!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*