Bögrés pizza tészta – ha gyorsan, egyszerűen, de finoman szeretnénk pizzát!
Van az úgy, hogy valami nagyon pizzára emlékeztetőt kívánunk, de se kedvünk, se időnk nincs elővenni a mérleget, lemérni a lisztet grammra pontosan, dagasztani, keleszteni… Egyszerűen csak enni akarunk végre egy forró, sajttal nyúlós, ropogós szélű pizzát.
Ilyenkor jön képbe a bögrés pizza tészta.
Ez nemcsak gyors, hanem mérleg nélkül is elkészíthető. Egy bögre, pár alapanyag, és már nyújthatjuk is!
Mi az a bögrés pizza tészta?
A bögrés receptek titka egyszerű: minden hozzávalót egy adott méretű bögrével mérünk ki. Ez a bögre lehet 2,5 dl-es, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. A lényeg, hogy végig ugyanazt a bögrét használjuk a recepthez.
A tészta maga egy gyors, egyszerű, kelesztés nélküli változat, amit akár 30 percen belül a sütőbe tehetünk. Persze nem pont olyan, mint a klasszikus, hosszasan kelesztett, kovászos pizzaalap, de a végeredmény meglepően finom!
Mikor érdemes ezt a receptet elővenni?
- Ha hirtelen megkívánunk egy pizzát.
- Ha nincs otthon élesztőnk.
- Ha a gyerekekkel együtt szeretnénk sütni valami jót.
- Ha kezdőként még bátortalanul állunk neki a dagasztásnak.
- Ha nincs mérlegünk, de van bögre és lelkesedés.
Hozzávalók a bögrés pizza tésztához
Ez a mennyiség kb. 2 személyes adag, egy közepes tepsihez elegendő.
- 2 bögre finomliszt (kb. 25 dkg)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)
- 3/4 bögre langyos víz (kb. 1,8 dl)
+ feltétek ízlés szerint:
- paradicsomszósz vagy pizzakrém
- reszelt sajt (trappista, mozzarella, gouda, amit szeretünk)
- sonka, gomba, kukorica, kolbász – amink van a hűtőben!
Így készül lépésről lépésre
1. Előkészületek
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeverésesnél 180 is elég). A tepsit készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral, vagy enyhén olajozzuk ki.
2. A száraz hozzávalók összekeverése
Vegyünk egy nagyobb tálat, és szórjuk bele a lisztet, a sütőport és a sót. Keverjük össze egy fakanállal vagy kézzel. Ez lesz a tésztánk alapja.
3. Jöhet az olaj és a víz
Öntsük hozzá az olívaolajat, majd fokozatosan adagolva a langyos vizet is. Közben keverjük folyamatosan, hogy szépen összeálljon a tészta.
Ha túl száraz, adjunk hozzá egy pici vizet. Ha túl ragacsos, szórjunk még egy kis lisztet.
4. Gyors tésztagyúrás
Ha a tészta már nagyjából összeállt, akkor lisztezett felületen gyúrjunk rajta pár percet kézzel, amíg sima, rugalmas állaga nem lesz.
Ez nem olyan hosszú folyamat, mint a kelt tésztánál, de mégis jót tesz neki egy kis szeretetteljes gyúrás.
5. Nyújtás és formázás
A kész tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre. Nem kell szabályos körnek lennie – ez házi pizza, nem olasz étterem!
Tegyük a tésztát a tepsibe, és igazítsuk el.
6. Megkenjük a szósszal
Kenjük meg a tésztát paradicsomszósszal vagy pizzakrémmel. Használhatunk boltit, de egy gyors, házi szósz is megteszi: passzírozott paradicsom, kis só, bors, oregánó, bazsalikom, pici cukor, olaj – kész is.
7. Megpakoljuk feltéttel
Ez a legjobb rész! Mindenki azt pakol rá, amit csak szeret.
Mi gyakran maradékból dolgozunk: egy kis sonka, pár szelet paprika, kukorica, sajt. Amit a hűtő enged.
A reszelt sajt mehet a tetejére – ne sajnáljuk!
8. Sütés
Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig, míg a széle szépen megpirul, a sajt pedig ráolvad a feltétekre. Ha ropogósabb szélű pizzát szeretnénk, süssük még pár percig tovább.
Tippek és trükkök, amikkel még jobb lesz
- Fokhagymás tejföllel is megkenhetjük a paradicsomos szósz helyett – így “fehér pizzát” kapunk.
- A tésztába keverhetünk szárított fűszereket is: bazsalikomot, oregánót, egy csipet fokhagymaport.
- Ha maradt tészta, lefagyaszthatjuk későbbre, vagy másnap gyors lángosként is kisüthetjük.
- Ha van egy kis reszelt sajt a tészta szélére is szórva, extra ropogós peremet kapunk!
Miért szeretjük ezt a receptet?
Mert gyors. Mert finom. Mert nem kell hozzá mérleg, se élesztő, se órákig tartó kelesztés.
Mert a gyerekek is imádják – sütni is és enni is.
És főleg azért, mert szinte mindig van hozzá otthon minden.
További variációk – egy tésztából többféle finomság
Ez a bögrés tésztaalap nemcsak pizzának jó! Kísérletezzünk bátran!
- Mini pizzás csigák: a tésztát nyújtsuk ki, kenjük meg szósszal, szórjuk meg feltéttel, tekerjük fel, és szeleteljük fel kb. 2 cm-es darabokra.
- Töltött pizzatekercs: nyújtsuk ki, töltsük meg kedvenc hozzávalóinkkal, hajtsuk félbe és süssük meg.
- Lapos lepényként: fokhagymás tejföllel megkenve, csak sajttal – isteni!
Összességében
Ha egyszer kipróbáljuk ezt a receptet, garantáltan többször is elő fogjuk venni.
Nincs vele sok macera, mégis olyan végeredményt kapunk, amit jó szívvel tálalhatunk a családnak vagy akár a vendégeknek is.
És ami a legjobb: egy bögre elég a csodához.
Tegyétek próbára a bögrés pizza tésztát!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Pizzát 10 perc alatt? Fedezd fel az Air Fryer titkos receptjét, amitől mindenki odalesz!
Canotto pizza recept: A nápolyi pizza csúcsa, amit otthon is elkészíthetsz!
Olasz tonhalas pizza otthon: Ropogós tészta, szaftos feltét, ellenállhatatlan ízek!
Be the first to comment on "Bögrés pizza tészta recept: Pofonegyszerű, mégis olyan finom, mint az olasz pizzériában!"