Bögrés pizza tészta recept: Pofonegyszerű, mégis olyan finom, mint az olasz pizzériában!

Bögrés pizza tészta
Bögrés pizza tészta

Bögrés pizza tészta – ha gyorsan, egyszerűen, de finoman szeretnénk pizzát!

Van az úgy, hogy valami nagyon pizzára emlékeztetőt kívánunk, de se kedvünk, se időnk nincs elővenni a mérleget, lemérni a lisztet grammra pontosan, dagasztani, keleszteni… Egyszerűen csak enni akarunk végre egy forró, sajttal nyúlós, ropogós szélű pizzát.

Ilyenkor jön képbe a bögrés pizza tészta.

Ez nemcsak gyors, hanem mérleg nélkül is elkészíthető. Egy bögre, pár alapanyag, és már nyújthatjuk is!

Mi az a bögrés pizza tészta?

A bögrés receptek titka egyszerű: minden hozzávalót egy adott méretű bögrével mérünk ki. Ez a bögre lehet 2,5 dl-es, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. A lényeg, hogy végig ugyanazt a bögrét használjuk a recepthez.

A tészta maga egy gyors, egyszerű, kelesztés nélküli változat, amit akár 30 percen belül a sütőbe tehetünk. Persze nem pont olyan, mint a klasszikus, hosszasan kelesztett, kovászos pizzaalap, de a végeredmény meglepően finom!

Mikor érdemes ezt a receptet elővenni?

  • Ha hirtelen megkívánunk egy pizzát.
  • Ha nincs otthon élesztőnk.
  • Ha a gyerekekkel együtt szeretnénk sütni valami jót.
  • Ha kezdőként még bátortalanul állunk neki a dagasztásnak.
  • Ha nincs mérlegünk, de van bögre és lelkesedés.

Hozzávalók a bögrés pizza tésztához

Ez a mennyiség kb. 2 személyes adag, egy közepes tepsihez elegendő.

  • 2 bögre finomliszt (kb. 25 dkg)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)
  • 3/4 bögre langyos víz (kb. 1,8 dl)

+ feltétek ízlés szerint:

  • paradicsomszósz vagy pizzakrém
  • reszelt sajt (trappista, mozzarella, gouda, amit szeretünk)
  • sonka, gomba, kukorica, kolbász – amink van a hűtőben!

Így készül lépésről lépésre

1. Előkészületek

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeverésesnél 180 is elég). A tepsit készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral, vagy enyhén olajozzuk ki.

2. A száraz hozzávalók összekeverése

Vegyünk egy nagyobb tálat, és szórjuk bele a lisztet, a sütőport és a sót. Keverjük össze egy fakanállal vagy kézzel. Ez lesz a tésztánk alapja.

3. Jöhet az olaj és a víz

Öntsük hozzá az olívaolajat, majd fokozatosan adagolva a langyos vizet is. Közben keverjük folyamatosan, hogy szépen összeálljon a tészta.

Ha túl száraz, adjunk hozzá egy pici vizet. Ha túl ragacsos, szórjunk még egy kis lisztet.

4. Gyors tésztagyúrás

Ha a tészta már nagyjából összeállt, akkor lisztezett felületen gyúrjunk rajta pár percet kézzel, amíg sima, rugalmas állaga nem lesz.

Ez nem olyan hosszú folyamat, mint a kelt tésztánál, de mégis jót tesz neki egy kis szeretetteljes gyúrás.

5. Nyújtás és formázás

A kész tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre. Nem kell szabályos körnek lennie – ez házi pizza, nem olasz étterem!

Tegyük a tésztát a tepsibe, és igazítsuk el.

6. Megkenjük a szósszal

Kenjük meg a tésztát paradicsomszósszal vagy pizzakrémmel. Használhatunk boltit, de egy gyors, házi szósz is megteszi: passzírozott paradicsom, kis só, bors, oregánó, bazsalikom, pici cukor, olaj – kész is.

7. Megpakoljuk feltéttel

Ez a legjobb rész! Mindenki azt pakol rá, amit csak szeret.
Mi gyakran maradékból dolgozunk: egy kis sonka, pár szelet paprika, kukorica, sajt. Amit a hűtő enged.

A reszelt sajt mehet a tetejére – ne sajnáljuk!

8. Sütés

Tegyük a sütőbe, és süssük kb. 15-20 percig, míg a széle szépen megpirul, a sajt pedig ráolvad a feltétekre. Ha ropogósabb szélű pizzát szeretnénk, süssük még pár percig tovább.

Tippek és trükkök, amikkel még jobb lesz

  • Fokhagymás tejföllel is megkenhetjük a paradicsomos szósz helyett – így “fehér pizzát” kapunk.
  • A tésztába keverhetünk szárított fűszereket is: bazsalikomot, oregánót, egy csipet fokhagymaport.
  • Ha maradt tészta, lefagyaszthatjuk későbbre, vagy másnap gyors lángosként is kisüthetjük.
  • Ha van egy kis reszelt sajt a tészta szélére is szórva, extra ropogós peremet kapunk!

Miért szeretjük ezt a receptet?

Mert gyors. Mert finom. Mert nem kell hozzá mérleg, se élesztő, se órákig tartó kelesztés.
Mert a gyerekek is imádják – sütni is és enni is.

És főleg azért, mert szinte mindig van hozzá otthon minden.

További variációk – egy tésztából többféle finomság

Ez a bögrés tésztaalap nemcsak pizzának jó! Kísérletezzünk bátran!

  • Mini pizzás csigák: a tésztát nyújtsuk ki, kenjük meg szósszal, szórjuk meg feltéttel, tekerjük fel, és szeleteljük fel kb. 2 cm-es darabokra.
  • Töltött pizzatekercs: nyújtsuk ki, töltsük meg kedvenc hozzávalóinkkal, hajtsuk félbe és süssük meg.
  • Lapos lepényként: fokhagymás tejföllel megkenve, csak sajttal – isteni!

Összességében

Ha egyszer kipróbáljuk ezt a receptet, garantáltan többször is elő fogjuk venni.
Nincs vele sok macera, mégis olyan végeredményt kapunk, amit jó szívvel tálalhatunk a családnak vagy akár a vendégeknek is.

És ami a legjobb: egy bögre elég a csodához.

Tegyétek próbára a bögrés pizza tésztát!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pizzát 10 perc alatt? Fedezd fel az Air Fryer titkos receptjét, amitől mindenki odalesz!

Canotto pizza recept: A nápolyi pizza csúcsa, amit otthon is elkészíthetsz!

Olasz tonhalas pizza otthon: Ropogós tészta, szaftos feltét, ellenállhatatlan ízek!

Be the first to comment on "Bögrés pizza tészta recept: Pofonegyszerű, mégis olyan finom, mint az olasz pizzériában!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*