Pizza sütés sütőben – így lesz otthon is tökéletes a végeredmény
Kevés dolog van, ami jobban feldob egy estét, mint egy frissen sült, illatos házi pizza. Az igazi kérdés viszont mindig ugyanaz: hogyan süssük úgy a pizzát a sütőben, hogy az pont olyan legyen, mint az olasz éttermekben?
Ropogós tészta, olvadt sajt, illatos feltétek… ez az, amire mindannyian vágyunk!
Nézzük végig lépésről lépésre, hogyan tudjuk ezt otthon is elérni.
A jó pizza alapja: a tészta
Bármennyire is csábító, hogy a pizzatésztát boltban vegyük meg, az igazi élmény mégis az, ha saját kezűleg készítjük el.
Nem kell hozzá sok minden:
- 500 g finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 7 g szárított élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- kb. 3 dl langyos víz
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet és az olajat. Addig gyúrjuk, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapunk. Ezután jön a legfontosabb rész: a pihentetés.
A tésztának legalább 1 órát kell kelnie, de ha van időnk, tegyük a hűtőbe egy éjszakára – minél lassabban kel, annál finomabb lesz.
A sütő előkészítése – a siker kulcsa
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a pizzát hideg sütőbe teszik. Ez az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni.
A sütőnek tűzforrónak kell lennie, mielőtt a pizzát betesszük.
A hagyományos olasz kemencékben 400–450 °C is lehet, de otthon általában 250 °C körül a maximum. Ezért a cél az, hogy a lehető legmagasabb hőfokot használjuk.
Tipp:
Ha van pizzakövünk vagy sütőacélunk, tegyük be előmelegítéskor a sütőbe. Ezek elraktározzák a hőt, és segítenek abban, hogy a pizza alja ropogós, mégis levegős maradjon.
Ha nincs ilyenünk, egy sima fém tepsi is megteszi, de akkor is érdemes előmelegíteni, mielőtt a tésztát ráhelyezzük.
A tészta formázása – ne sodrófával!
A tésztát osszuk 2-3 részre, majd kézzel kezdjük el kilapogatni.
A sodrófa itt ellenség, mert kinyomja a levegőt a tésztából, amit a kelesztés alatt olyan gondosan beletettünk.
A cél, hogy a széle kissé vastagabb maradjon, a közepe pedig vékony legyen.
Nem baj, ha nem lesz tökéletesen kerek – a házi pizzát pont az teszi szerethetővé, hogy kicsit szabálytalan.
A szósz – egyszerű, de mennyei
A jó pizza lelke a paradicsomszósz.
Nem kell túlbonyolítani, csak használjunk minőségi alapanyagokat.
A legjobb, ha passzírozott paradicsomból készítjük, amit egy kevés olívaolajjal, fokhagymával, sóval, borssal és oregánóval ízesítünk.
Egy csipet cukorral pedig kiegyensúlyozhatjuk a savasságát.
Főzzük össze pár perc alatt, majd hűtsük le, mielőtt a tésztára kenjük.
Túl sok szószt ne használjunk, mert eláztathatja a tésztát – a kevesebb néha több.
A feltétek – a fantázia terepe
Itt jöhetünk igazán lendületbe.
A klasszikus margarita (paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom) mindig nyerő választás, de ha kísérletezni szeretnénk, próbáljuk ki például ezeket:
- Sonkás-gombás – egy kis oregánóval és olvasztott mozzarellával
- Hawaii – sonka, ananász és sajt (igen, a megosztó kedvenc!)
- Vegetáriánus – cukkini, paprika, olívabogyó, lilahagyma
- Csípős – szalámi, chili, jalapeño
A lényeg, hogy ne rakjunk túl sok feltétet, mert a pizza nem fog rendesen megsülni.
Egy vékony tésztánál 4-5 alapanyag már bőven elég.
A sütés – az arany középút keresése
Na, itt dől el minden.
Ha túl alacsony a hőmérséklet, a pizza tésztája rágós lesz.
Ha túl magas, megég a teteje, mielőtt az alja megsülne.
A legtöbb háztartási sütőben 250 °C körüli hőmérséklet az ideális.
Tegyük a pizzát az előmelegített pizzakőre vagy tepsire, és süssük 8-12 percig, amíg a sajt szépen megolvad, és a tészta aranybarnára pirul.
Ha légkeveréses sütőt használunk, a sütési idő kicsit rövidebb is lehet.
Figyeljük közben a színét – a szemünk a legjobb iránytű.
Tippek a tökéletes sütéshez
- Előmelegítés nélkül soha ne süssünk pizzát!
- Ha tehetjük, a sütőt legfelső rácson használjuk – itt a legforróbb a levegő.
- Használjunk sütőlapátot vagy sütőpapírt, hogy könnyen be tudjuk csúsztatni a pizzát.
- A kész pizzát rácson hűtsük, hogy ne vizesedjen be az alja.
- Ha extra ropogós végeredményt szeretnénk, a sütés utolsó 1-2 percére kapcsoljuk be a grillfunkciót.
Otthoni alternatívák – ha nincs pizzakövünk
Nem kell lemondanunk a jó pizzáról, ha nincs profi eszközünk.
Néhány ötletes trükkel ugyanolyan finom eredményt érhetünk el:
- Fordítsuk meg a tepsit! – a hátoldala gyorsabban átadja a hőt.
- Használjunk öntöttvas serpenyőt – meglepően jól vezeti a hőt, és ropogós alapot ad.
- Tegyük be a pizzát közvetlenül a sütőrácsra (sütőpapíron) – így a levegő minden oldalról éri.
Ezekkel a módszerekkel is elérhetjük, hogy az otthoni pizza ne csak finom, de látványra is éttermi minőségű legyen.
A sütés után – a türelem próbája
Tudjuk, milyen nehéz nem azonnal nekiesni, amikor az illat betölti a konyhát.
De érdemes várni legalább 3-4 percet szeletelés előtt.
Ez idő alatt a sajt és a szósz kicsit megszilárdul, és nem folyik le a szeletekről.
A tetejére szórhatunk friss bazsalikomlevelet vagy parmezánt, ami még jobban kiemeli az ízeket.
Gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni
- Hideg tészta a sütőbe – a hűtőből kivett tészta nem tud szépen megemelkedni. Hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percig, mielőtt sütjük.
- Túl sok szósz vagy feltét – ettől nehéz lesz a pizza, és elázhat a tészta.
- Nem elég forró sütő – a pizza lelke a forróság.
- Késsel vágjuk a pizzát a tepsiben – ezzel könnyen tönkretesszük a tepsit is, és a tészta is megsérül. Használjunk pizzavágót!
Extra tipp: pizza sütés légkeveréses és gázsütőben
Ha légkeveréses sütőnk van, a hő gyorsabban kering, így 230 °C is elegendő lehet, és a pizza kb. 8-9 perc alatt kész.
Gázsütőnél viszont érdemes a pizzát a legfelső rácsra tenni, hogy ne csak alulról kapjon hőt.
Itt kicsit több figyelem kell – a végeredmény viszont ugyanolyan finom lesz.
Összességében
A házi pizza ereje…
A pizza sütés sütőben nem varázslat, hanem egy kis odafigyelés kérdése.
A jó alapanyag, a forró sütő és a türelem együtt csodákat tesznek.
Otthon is könnyedén elérhetjük azt a ropogós, mégis puha tésztát, amit az olasz pizzériákban imádunk. És ami a legjobb: a saját ízlésünkre formálhatjuk minden egyes alkalommal.
Legyen az egy gyors vacsora, családi program vagy baráti összejövetel, a friss házi pizza mindig telitalálat.
Mert nincs is jobb, mint amikor az egész konyhát betölti az illata, és együtt esszük meg az utolsó szeletet is.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Grillpizza mesterfokon: Így készítjük el a nyár legjobb pizzáját a szabadban!
A tökéletes vékony pizza titka – próbáld ki ezt az egyszerű receptet!
Be the first to comment on "Pizza sütés sütőben: a trükk, amit minden pizzakedvelőnek ismernie kell!"