Tökéletes házi pizza 5 hozzávalóból: Egyszerű tészta, amit bárki elkészíthet!

Pizza teszta keszitese egyszeru
Pizza teszta keszitese egyszeru

Tökéletes házi pizza tészta egyszerűen: Lépésről lépésre útmutató

Ki ne szeretné az illatozó, ropogós szélű, puha belsejű házi pizzát? Egy jó pizza lelke a tészta, és bár sokan azt gondolják, hogy bonyolult vagy időigényes elkészíteni, valójában pár alapanyaggal és egy kis türelemmel csodát varázsolhatunk a konyhában.

Ma megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon isteni finom pizza tésztát, ami vetekszik a kedvenc olasz éttermünk kínálatával.

Mi kell a tökéletes pizza tésztához?

Az alapok egyszerűek, és valószínűleg minden meg is van már otthon:

  • 500 g finomliszt (BL55 a legjobb választás, de bármilyen sima liszt megteszi)
  • 325 ml langyos víz
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Ennyi az egész! Nincs szükség különleges hozzávalókra vagy bonyolult technikákra. Most pedig nézzük, hogyan lesz ebből mennyei pizza tészta!

1. Az élesztő felfuttatása – az első lépés a sikerhez

Ha friss élesztőt használunk, egy kis előkészület szükséges. Langyos vízbe keverjük bele a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg szépen felhabosodik. Ez a jel, hogy az élesztő dolgozni kezdett.

Szárított élesztő esetén egyszerűbb dolgunk van: keverjük össze a liszttel, és jöhet a következő lépés.

2. A tészta összeállítása – itt kezd életre kelni a pizzánk

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Ha szárított élesztőt használunk, azt is adjuk hozzá. Ezután öntsük hozzá az élesztős vizet (vagy ha szárított élesztőnk van, akkor simán a langyos vizet), és az olívaolajat.

Most jön a legjobb rész: kezdjük el kézzel összedolgozni az alapanyagokat. Az elején ragadni fog, de ne aggódjunk, ez teljesen normális. Dolgozzuk össze a tésztát addig, amíg össze nem áll egy nagyobb gombóccá.

3. A gyúrás titka – ne spóroljunk vele!

Ezután jöhet a gyúrás. Lisztezett felületen kezdjük el alaposan átgyúrni a tésztát. Ez a lépés azért fontos, mert így alakul ki az a rugalmas, mégis puha állag, amitől a pizza igazán finom lesz.

Gyúrjunk legalább 8-10 percig. Ha túl ragacsosnak érezzük, szórjunk még egy kis lisztet a tésztára, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá túl sokat, mert akkor kemény lehet a végeredmény.

A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és kissé fényes felületű.

4. Kelesztés – itt türelmesnek kell lennünk

Helyezzük a tésztát egy enyhén olajozott tálba, majd takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Hagyjuk meleg helyen kelni körülbelül 1-1,5 órát, amíg a duplájára nő. Ha sietünk, tehetjük a tálat langyos (nem forró!) sütőbe is, így gyorsabban megkel.

Ez idő alatt az élesztő dolgozik, a tészta pedig könnyű és levegős lesz.

5. Formázás – itt kezd igazán izgalmassá válni

Miután megkelt, borítsuk ki a tésztát lisztezett felületre, és oszthatjuk is annyi részre, ahány pizzát szeretnénk készíteni. Ebből az adagból 2 nagyobb vagy 4 kisebb pizza készülhet.

Nyújtsuk ki a tésztát a kívánt vastagságúra. Ha a vékony, ropogós pizzát szeretjük, nyújtsuk vékonyabbra. Ha a vastagabb, kenyérszerű tésztát kedveljük, hagyjuk kicsit vastagabban.

Tipp: Ha autentikus olasz stílusú pizzát szeretnénk, próbáljuk kézzel formázni a tésztát, nem pedig sodrófával.

6. Feltétek – itt engedjük szabadjára a fantáziánkat

Miután megvan a tészta, jöhetnek a feltétek! Klasszikus paradicsomszósz, mozzarella, és egy kis bazsalikom – ennyi elég is egy igazi Margherita pizzához. De persze, bármit rátehetünk, amit szeretünk: sonka, szalámi, gomba, olívabogyó, paprika, vagy akár ananász (igen, a Hawaii pizza szerelmeseinek).

A lényeg, hogy ne pakoljuk túl, mert a tészta akkor sül meg igazán jól, ha a feltétek nem nyomják el.

7. Sütés – a legfontosabb lépés

A pizza sütése kulcsfontosságú. Melegítsük elő a sütőt 220-250°C-ra (amennyire csak bírja a sütőnk). Ha van pizzakövünk, használjuk azt, mert így lesz igazán ropogós a tészta alja. Ha nincs, a sütőlemezen is remekül működik.

Süssük a pizzát 7-10 percig, amíg a szélek aranybarnára sülnek, a sajt pedig szépen megolvad és buborékozik.

Tippek és trükkök a tökéletes tésztához

  • Az olívaolaj minősége számít! Ha van rá lehetőségünk, használjunk jó minőségű extra szűz olívaolajat, mert ez is hozzáad a pizza ízéhez.
  • Ne spóroljunk a kelesztési idővel! Minél tovább kel a tészta, annál levegősebb lesz.
  • Próbáljunk ki más liszteket is! Ha van otthon, keverhetünk teljes kiőrlésű lisztet a simához, vagy használhatunk pizzalisztet (00-ás liszt), ha autentikusabb végeredményt szeretnénk.
  • Ha marad tészta, lefagyaszthatjuk! A megkelt tészta jól bírja a fagyasztást. Ha legközelebb pizzázni támad kedvünk, csak elő kell venni.

Összességében

A házi pizza varázsa…

A házi pizza készítése nemcsak egyszerű, de szórakoztató is. Ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy pontosan azt esszük, amit szeretünk. Egy kis gyakorlással gyorsan profivá válhatunk, és garantáltan lenyűgözzük a családot vagy a barátokat.

Szóval, nincs más hátra, mint elővenni a lisztet, begyúrni a tésztát, és élvezni az otthon készült, illatozó pizzát.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Bögrés pizzatészta sütőporral – Villámgyors recept kelesztés nélkül!

Villámgyors házi pizza 30 perc alatt – jobb, mint a rendelt!

A tökéletes pizza szósz titka: így készítheted el otthon az olaszok kedvencét!

Be the first to comment on "Tökéletes házi pizza 5 hozzávalóból: Egyszerű tészta, amit bárki elkészíthet!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*